Francesco Saverio Borrelli

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Francesco Saverio Borrelli
Született1930. április 12.[1]
Nápoly
Elhunyt2019. július 20. (89 évesen)[1]
Milánó
Állampolgárságaolasz
Foglalkozásamagistrate
IskoláiFirenzei Egyetem
KitüntetéseiAz Olasz Köztársaság Nagykeresztjének Lovagja
Halál okarák

A Wikimédia Commons tartalmaz Francesco Saverio Borrelli témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Francesco Saverio Borrelli (Nápoly, 1930. április 12.Milánó, 2019. július 20.) olasz jogász, ügyész, a Tiszta Kezek milánói ügyészcsapat vezetője.

Életpályája[szerkesztés]

Jogi diplomáját Firenzében szerezte. 1955 júliusában ügyészként lépett be az igazságszolgáltatásba. 1983 decemberében a milánói bíróságon helyettes ügyész lett, 1988 májusában pedig ugyanazon hivatal vezetője. 1999 márciusától a 2002. áprilisi nyugdíjazásáig a milánói fellebbviteli bíróság ügyésze volt.

A politikai korrupció elleni vizsgálatsorozattal vált ismertté, ezáltal több olasz történelmi párt bukását okozta, előidézve az első olasz köztársaság válságát, ami miatt 1994-ben Bettino Craxi volt olasz kormányfő Tunéziába menekült, ahol 2000-ben elhunyt.

A Tiszta Kezek munkájának megítélése ma Olaszországban nem egyértelmű. Vannak akik pozitívan vélekednek róla, és vannak akik „államcsínyről” beszélnek.

Munkái[szerkesztés]

  • Corruzione e giustizia. Mani pulite (1992–1998) nelle parole del procuratore Francesco Saverio Borrelli, a cura di Corrado De Cesare, Kaos, Milánó, 1999 ISBN 88-7953-082-8.
  • Antonio Tabucchi e un dialogo con Francesco Saverio Borrelli, Gruppo Editoriale L'Espresso, Róma, 2016

Kitüntetései[szerkesztés]

  • Az Olasz Köztársaság Érdemrendjének lovagkeresztje. 2012. február 29.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b BnF források (francia nyelven)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Francesco Saverio Borrelli című francia Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Francesco Saverio Borrelli című olasz Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]