Forio

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Forio
Forio látképe
Forio látképe
Forio címere
Forio címere
Közigazgatás
Ország Olaszország
RégióCampania
MegyeNápoly (NA)
FrazionékPanza
VédőszentSzent Vitus
Irányítószám80075
Körzethívószám081
Forgalmi rendszámNA
Testvérvárosok
Lista
Népesség
Teljes népesség17 437 fő (2023. jan. 1.)[1]
Népsűrűség1211 fő/km²
Földrajzi adatok
Terület12 km²
IdőzónaCET (UTC+01:00)
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 40° 44′, k. h. 13° 51′Koordináták: é. sz. 40° 44′, k. h. 13° 51′
Elhelyezkedése Nápoly térképén
Elhelyezkedése Nápoly térképén
Forio weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Forio témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Forio község (comune) Olaszország Campania régiójában, Nápoly megyében.

Fekvése[szerkesztés]

Ischia szigetének keleti részén fekszik. Határai: Lacco Ameno és Serrara Fontana. A település egy tengerbe nyúló dombocskán, az Epomeo nyúlványán épült ki.

Története[szerkesztés]

Foriót a szürakuszai görög telepesek alapították, akiket Ischia szigetének kellemes klímája vonzott. A szigeten található vulkán, a Caccavello kitörése során a görögök elmenekültek. A vulkán kitörése után a rómaiak és nápolyiak népesítették be. A syracusaiak közbenjárása következtében Julius Caesar visszaadta a települést régi alapítóinak. Florio a rómaiak kedvelt fürdőhelye volt. A mai Spiaggia di Citara ebben az időben Venus Citareának és Apollónak volt szentelve. A sorozatos barbár támadások során a település elnéptelenedett, lakosai a szigeten levő magasabb vidékekre menekültek. A középkor során a település, akárcsak Ischia szigete, a Nápolyi Királyság része lett. Ekkor az elmenekült lakosok visszatértek és újra felépítették településüket. 12 torony védte a partokat, s ezek közül egy, a legnagyobb, a Torrione (ma múzeum). A királyság első évszázadaiban a lakosság számára a legfőbb problémát a szaracén kalózok sorozatos fosztogatásai jelentették. Gazdaságának alapját a környező termékeny síkságon mezőgazdasága jelentette. Az ischiai bortermő vidék központja.

Népessége[szerkesztés]

A népesség számának alakulása:

Főbb látnivalói[szerkesztés]

Legfőbb látnivalója a Museo-Giardino di Lady Walton (Lady Walton kertmúzeuma), amelyet 1956-ban alapított a szigetre települő William Walton híres zeneszerző felesége és amely számos egzotikus növényfajt bemutató díszkert.

Forio az egyetlen fürdővároska Ischia nyugati partján. Strandja, a Spiaggia di Chiaia, a Tirrén-tenger nyílt részére tekint, akárcsak a tőle délre fekvő tengerpart, a Spiaggia di Cittara.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]