Flashrom (program)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Flashrom
FejlesztőCarl-Daniel Hailfinger
Legfrissebb stabil kiadás1.3.0 (stabil verzió, 2023. február 8.)[1]
Programozási nyelvC
Operációs rendszerDragonFly BSD, DOS, FreeBSD, kFreeBSD, Linux, macOS, NetBSD, OpenBSD, Solaris, Windows (részleges)
Elérhetőangol
KategóriaFirmware utility
LicencGNU General Public License
A Flashrom weboldala

A Flashrom egy univerzális flashprogramozó segédprogram, amely elsősorban BIOS-t tartalmazó flashmemóriák programozására lett kifejlesztve. Sokféle tokozású memóriákat támogat, kezdve a régi DIP vagy PLCC tokozásúaktól a modernebb SOIC, TSOP tokozásúakon át egészen a BGA-kig. Többféle flashmemória-interfészt támogat: a hagyományos párhuzamos flashbuszt, de a modernebb LPC, FWH, illetve SPI interfészeket is. Használható többek között firmware-fájlok (például BIOS vagy coreboot) beprogramozására vagy meglévő firmware-ek lementésére. Támogat többféle külső programozó eszközt, amelyek segítségével lehetőség van megmenteni olyan eszközöket, amelyek nem indulnak el egy elrontott firmware-frissítés következtében.

Részletek[szerkesztés]

Ez egy szabad szoftver, amelyet a GNU General Public License 2. feltételei szerint adtak ki.

Forrásból fordításához a pciutils és a zlib könyvtárakra van szükség, egyes külső programozók használatához a libftdi[2] és a libusb is szükséges.

A szoftver használható normál felhasználóként, de a legtöbb belső flashmemória programozásához rendszergazdai jogok szükségesek.

Az alábbi parancs használható a Flashromot futtató számítógép firmware-ének fájlba lementésére (amennyiben a Flashrom támogatja az adott számítógépet, illetve az abban található flashmemóriát):

# flashrom -p internal -r backup.bin

A szoftver több mint 560-féle flashchiptípust, 360 lapkakészletet, 526 alaplapot, 85 PCI- és hatféle USB-eszközt, illetve különféle párhuzamos/soros port alapú eszközöket támogat. Bizonyos körülmények között támogatja a "hot-swapping" programozást, amely során a számítógép BIOS flashmemóriája a bekapcsolás után eltávolításra kerül, majd a programozandó alkatrészt helyezik a helyére a programozáshoz.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Anastasia Klimchuk: flashrom release v1.3.0 is out (angol nyelven), 2023. február 9. (Hozzáférés: 2023. március 6.)
  2. https://www.intra2net.com/en/developer/libftdi/

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Flashrom (utility) című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]