Fit-Kid

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Fit-Kid a sportos megjelenés, tánc, akrobatika, gimnasztika ötvözete, amely egyre népszerűbb a fiatalok, javarészt lányok körében. A ruganyosság, show-szerűség, a ruha, a zene és a koreográfia mind-mind kiemelkedő és pontozandó szerepű, csakúgy, mint a technikai és tartalmi követelmények.

A fitneszversenyek története[szerkesztés]

A fitnesz gyökerei az Amerikai Egyesült Államokba nyúlnak vissza. Az első versenyt Ms Fitness néven Wally Boyko amerikai üzletember javaslatára rendezték meg 1984-ben. Az eleinte hagyományos, divat-estélyi ruhás, valamint a fürdőruhás forduló ma már nincs jelen a sportágban, csak gyakorlati fordulók szerepelnek.

A versenyek a régi rendszerben három fordulóból álltak: selejtező, elődöntő és döntő. Mindenki egységes szabályok szerint versenyezhetett a kategóriákban egyéni számokkal, valamint külön versenynapokat szerveztek a csoportos gyakorlatoknak.

A Magyar Fitness Szövetség (MAFIT)[szerkesztés]

Alakulása 1992-re tehető, célja, hogy egyesítse az egészséges életmód követőit, illetve azokat, akik ennek népszerűsítésében részt akarnak venni. A MAFIT 1997 óta rendez Fit-Kid néven 18 év alatti fiúknak és lányoknak évente körülbelül 12 rendezvényt, ahol a közel 20 magyarországi egyesület növendékei mérhetik össze tudásokat.

A MAFIT 1997-ben elkezdte olyan programok rendezését is Fit-Kid néven, melyek a gyermekek egészséges életmódra nevelését, illetve a prevenció fontosságának elterjesztését segítik. Ennek szellemében szerveznek 6-18 éves korú lányoknak és fiúknak évente 10-12 rendezvényt, ahol a versengések mellett új tapasztalatokat szerezhetnek a gyerekek.

A fitnesz jelene[szerkesztés]

A mozgalom folyamatos fejlődése nyomon követhető az egyesületek gyarapodásán és a növendékek fejlődésén. 2014 óta újra diákolimpiai mozgalom része, amely továbbtanuláshoz bónuszt is jelenthet a gyerekeknek. Mára a megnövekedett létszám miatt a sportág Fit-Dance, Fit-Dance Show, Fit-Kid B kategória és Fit-Kid A kategóriára bontható. A kategóriákon belül a versenyzőket korcsoportokra bontják, így mindenki a vele egykorú társával versenyzik, ugyanígy a csoportos kategóriákban. Egy versenyszezon 3 versenyből áll (Grand Prix), melyeket összesítve mindenhol egy összetett bajnokot is hirdetnek, a szokásos versenyenkénti eredményhirdetés mellett. Európa-kupára csak A kategóriás gyakorlatok kerülhetnek ki, minden korcsoportból a Grand Prix alatti teljesítmény alapján a legjobb 3 versenyző-produkció.

Magyarországi Fit-Kid-egyesületek[szerkesztés]

  • Aerofit DSE - Békéscsaba
  • Ceglédi Vasutas Sportegyesület - Cegléd
  • Csongrádi Fitnesz SE - Csongrád
  • Esmtk - Budapest
  • Fitvilág SE - Budapest
  • Gilda Max Fitness - Budapest
  • Hód-Fitness Sportegyesület - Hódmezővásárhely
  • Kiskunhalasi Fitness Egyesület - Kiskunhalas
  • Komáromi VSE - Komárom
  • New Stepp Fitnesz és Táncstúdió - Szolnok
  • Pelikán Sportegyesület - Szolnok
  • New Top Talent SE - Szolnok
  • Korona Fit Kid - Budapest
  • ProFITeam Életmód Egyesület - Budapest
  • Alba Fit SE - Székesfehérvár
  • Top Fitness SE - Dabas
  • Tököli Art Fitness - Tököl
  • "Lauri Promotion" - Békéscsaba
  • Fitness Team Budapest - Budapest
  • Mazotti Fitness SE - Budapest
  • Phoenix Fitness - Szeged
  • Triacto FitKid - Budapest
  • Xenova Tánc- és Sportegyesület - Budapest
  • Veritas Fitness SE - Szentes

A Fit-Kid-gyakorlatok[szerkesztés]

A szabályok kategóriánként és korcsoportonként is eltérőek, ám a gyakorlatokra, mint egyéni és csoportos számokban általánosan jellemző, hogy a versenyzők számaikat zenére mutatják, speciális fellépőruhákban. A bírák a pontozási rendszer alapján elemzik ki a gyakorlatokat, külön tartalmi ( a gyakorlatban szereplő elemek helyes végrehajtása), technikai ( a gyakorlat egészének fizikai végrehajtása ), és művészi ( a gyakorlat zenével, ruházattal való szinkronja, a tánc és mozdulatok finomsága, eme egész összhangja) szempontok alapján. Tartalmi szempontból a gyakorlatok erőelemekből, lazasági elemekből, ugrásokból és akrobatikus elemekből állnak, azon belül a nehézségi szintet A-tól H-ig mérik. Mindezek érvényesek az egyéni és a csoportos gyakorlatokra. Egyéni számokban a versenyző egymagában lép a színpadra, míg csoportos számokban duó (2 fő), kis csapat (3-4 fő) és nagy csapat (5-6 fő) formációkban lehet a színpadra lépni.

Fit-Dance és Fit-Dance Show[szerkesztés]

Azoknak a gyerekeknek, akik nemrég ismerkedtek meg a sportággal, illetve nem rendelkeznek még elegendő tapasztalattal, a Fit-Dance kategória lehetőséget biztosít egy könnyített szabálykereten belül megismerkedni a Fit-Kid-del. Az egyéni gyakorlatok 2015-től 60 másodpercesek, tartalmilag pedig elemcsoportonként 1 darab, A-B nehézségi elemet tartalmazhatnak. A Dance Show formációk minimum 4 főből állhatnak. A gyakorlatokat osztályozzák, ahol a tánc dominál, elemek bemutatása nem kötelező.

Fit-Kid B kategória[szerkesztés]

A Dance kategóriánál már jóval nehezebb, de még nem éri el a kifejlett A kategóriás nehézségi fokot. A gyakorlatok 60-75 másodpercesek elemcsoportonként 2 elem mutatható be. Itt már érvényes a csoportos gyakorlatok felbontása, ám elemcsoportonként csak 1 darab elem mutatható be.

Fit-Kid A és Senior kategória[szerkesztés]

A legerősebbek kategóriája, 90-105 másodperces gyakorlatok elemcsoportonként és azon belül is különböző szabályok megkötésével 2 elem bemutatási, valamint végrehajtható egy akrobatikus sor is. Csoportos gyakorlatok már 120-135 másodpercig terjednek, ugyanezen elemek megkötésével. Innen van lehetőség az Európa-bajnokságra való kvalifikációra. A Senior kategóriába a 20 év feletti versenyzők nevezhetnek, felső korhatár nincs.

Európa-bajnokság[szerkesztés]

Minden évben megrendezésre kerül a Fit-Kid-Európa-bajnokság, melyre a részt vevő országok legjobb A kategóriás versenyzőik mérhetik össze tudásukat.

A lányok egyéni versenyének első fordulójából korcsoportonként minden országból egy versenyző juthat tovább a másnapi döntőbe, a többieket pedig az Open verseny keretein belül hirdetik ki. Így az Európa-bajnoki címért minden országból egy versenyző száll harcba korcsoportonként. A fiúknál a kisebb létszám miatt erre nincs szükség.

A csoportos gyakorlatok is csak egy fordulóból állnak, a megszokott felbontás szerint.

Források[szerkesztés]