Fischmann Éva

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Fischmann Éva
Született1917. november 26.
Budapest
Elhunyt2001. június 8. (83 évesen)
Tampa
Állampolgársága
HázastársaSeres Iván
Foglalkozása
IskoláiMagyar Királyi Pázmány Péter Tudományegyetem (–1942)
A Wikimédia Commons tartalmaz Fischmann Éva témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Fischmann Éva (1948-tól: Aviva E. Gileadi) (Budapest, 1917. november 26.Tampa, 2001. június 8.[1]) izraeli atomtudós, az Izraeli Technológiai Intézet (Technion) Nukleáris Technika Tanszékének professzora. A nukleáris reaktorok energiatermelésre és sótalanításra való felhasználásának szakértője volt. Ő volt az első nő a nyugati blokkban, aki engedélyt kapott atomreaktor üzemeltetésére, és az egyetlen, aki 1963-ban ilyen engedéllyel rendelkezett.

Életpályája[szerkesztés]

Szülei Fischmann Sámuel (1872–1962) és Kupferstein Gizella voltak. A Pesti Izraelita Hitközség Leánygimnáziumban érettségizett[2], majd a budapesti Pázmány Péter Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának hallgatója lett, ahol 1942-ben vehette át oklevelét.[3] A második világháború alatt koncentrációs táborba került. Később Auschwitzba deportálták, de sikerült megszöknie és elrejtőznie, amíg a Vörös Hadsereg 1945 januárjában Budapestre nem érkezett. 1946-ban Bécsbe költözött, ahol megismerkedett Michael Gileadi radiográfussal, akihez feleségül ment. 1948-ban kivándorolt Izraelbe, ahol Aviva-ra változtatta a nevét. Aviva Gileadi a Givat HaShlosha Kibbutz középiskolájában tanított, és egy ideig a Weizmann Tudományos Intézetben is dolgozott.

1955-ben Haifába költözött, és a Technionban kezdett dolgozni, kezdetben a Fizika Tanszéken, majd 1958-ban, a Nukleáris Technika Tanszék megalapításakor annak professzora lett.

1960-ban ösztöndíjat nyert, hogy egy évig az Argonne Nemzeti Laboratóriumban tanulhasson, és egy félévet kutathasson a Michigani Egyetem Nukleáris Fizika Tanszékén. Amikor az ösztöndíj lejárt, elfogadta az ajánlatot, hogy még egy évet töltsön a nukleáris tudományok területén. Ez idő alatt beiratkozott egy atomreaktor-üzemeltetési tanfolyamra, és megkapta az üzemeltetői engedélyt. Az újságok 1963-ban azt állították, hogy ő volt az egyetlen nő a nyugati világban, aki ilyen engedéllyel rendelkezett. 1965-ben az amerikai kormány felkérte, hogy segítsen a Puerto Ricó-i Boiling Nuclear Superheater (BONUS) reaktortelep aktiválásában. Munkája részeként egy mérnökcsoportot oktatott az atomreaktor működtetésére. Ezenkívül egy mesterképzésen nukleáris mérnöki órát tartott.

Magánélete[szerkesztés]

Kétszer házasodott. Első férje Seres Iván (1907–1966) magyar matematikus és tanár volt.[4] Mielőtt Izraelbe emigrált, elvált Serestől. Izraelben feleségül ment Michael Gileadihez, egy lengyel származású röntgentechnikushoz. Két gyermekük született.[1]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Geni.com
  2. Iskolai értesítők, A Pesti Izraelita Hitközség Leánygimnáziuma, Budapest, 1929/1935
  3. Adatai a Petőfi Irodalmi Múzeum katalógusában
  4. Adatai a Petőfi Irodalmi Múzeum katalógusában

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Aviva Gileadi című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]