Film kislexikon

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Film kislexikon
FőszerkesztőÁbel Péter
Nyelvmagyar
Témafilmművészet
Műfajlexikon
KövetkezőÚj filmlexikon
Kiadás
KiadóAkadémiai Kiadó
Kiadás dátuma1964
SablonWikidataSegítség

A Film kislexikon a budapesti Akadémiai Kiadó gondozásában 1964-ben 20 ezer példányban megjelent egykötetes, összességében csaknem ezeroldalas (984 oldal) magyar nyelvű, fotókkal gazdagon illusztrált lexikon.

A szócikkeket tartalmazó rész három hasábban szedett, a függelék két, illetve a filmcímek szerinti referencialista négy hasábban.

Szerzők[szerkesztés]

Ábel Péter szerkesztő gyűjtötte össze az életrajzi és az összefoglaló filmtörténeti adatokat, és írta meg a kapcsolódó cikkeket. Továbbá ő végezte a filmcímek és adatok összegyűjtését is. A képek egy részének válogatását részben saját tulajdonú fényképeiből.

Főmunkatársai, Nemeskürty István a filmesztétikai vonatkozású, Pozsonyi Gábor a technikai jellegű szócikkeket írta.

További munkatársai közül Ábel Loránd segédkezett az anyaggyűjtésnél és összeállításnál. Kuklis Iván az életrajzok és a filmesztétikai cikkek egy részét írta, valamint a kötet nyomdai szerkesztője volt.[1]

Muray János szintén az anyaggyűjtésben nyújtott segítséget, illetve a magyar és a világirodalom legismertebb filmfeldogozásait gyűjtötte össze. Radó István egyes életrajzi cikkek megírásához gyűjtött adatokat.

A képanyagot Ábel Péter és Szilágyi István állította össze.

A kötetet Bogács Antal, Práger Miklós és Tilkovszky Loránt lektorálta.

Tartalom[szerkesztés]

A kislexikon a magyar és egyetemes filmművészet kiemelkedő alakjai, alkotói, rendezők, operatőrök, forgatókönyvírók, színészek rövid szakmai életrajzán kívül tartalmazza több mint tízezer film gyártási és forgalmazási adatait, a hazai és a nemzetközi filmgyártás statisztikáit, a filmszakma egyes fogalmainak, esztétikai, műszaki-technikai és egyéb szakkifejezéseinek magyarázatát összesen több mint 1500 portréfotóval, werkfotóval, filmekből vett részletekkel, magyarázó ábrákkal illusztrálva. Tartalmazza továbbá egyes országok filmművészetének történetét, a nemzetközi filmfesztiválok, Oscar-díjas filmek és művészek adatait, valamint a magyar és a világirodalom legismertebb filmfeldogozásait.

Külső link[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Megjegyzések[szerkesztés]

  1. Film kislexikon, 981. oldal