Felemásvirágú szegfű

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Felemásvirágú szegfű
Felemásvirágú szegfű (Colobanthus quitensis) Déli-Georgia szigetén
Felemásvirágú szegfű (Colobanthus quitensis) Déli-Georgia szigetén
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Csoport: Valódi kétszikűek (eudicots)
Csoport: Core eudicots
Rend: Szegfűvirágúak (Caryophyllales)
Család: Szegfűfélék (Caryophyllaceae)
Nemzetség-
csoport
:
Caryophylleae (Caryophylleae)
Nemzetség: Colobanthus (Colobanthus)
Tudományos név
Colobanthus quitensis
(Kunth) Bartl.
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Felemásvirágú szegfű témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Felemásvirágú szegfű témájú médiaállományokat és Felemásvirágú szegfű témájú kategóriát.

A felemásvirágú szegfű (Colobanthus quitensis) Antarktika két virágos növényfajának egyike – a másik az antarktiszi sédbúza (Deschampsia antarctica).[1][2]

Elterjedése[szerkesztés]

A faj elterjedési területe igen széles. Amerikában Mexikótól az északi szélesség 17. fokától a dél-amerikai Andokig és Patagóniáig terjed.[3] A szubantarktikus területekre is átnyúlik, a Falkland-szigeteken, Déli-Georgiában, az Orkney-szigeteken és a Shetland-szigeteken, valamint az Antarktiszi-félszigeten is megtalálhatóak. Itt csak a nyugati, part menti régió jégmentes területeire korlátozódik az élőhelye. Feltehetően az antarktiszi nyár egyre magasabb átlaghőmérséklete miatt elterjedési területe fokozatosan növekszik.[4] Az Antarktisz két virágos faja közül ez a ritkábbik, az 1985-ben ismert 116 lelőhely 42%-án találták meg, ebből 3%-ban kizárólag egyedül fordult elő.[5] Az alpesi és a sarki viszonyokhoz egyaránt alkalmazkodott növényként a helyétől függően nagyon eltérő magasságban lehet megtalálni. Az Antarktiszon a tenger szintje közelében található, de az Andokban már 4200 méteres magasságban él.

Felfedezése[szerkesztés]

A felemásvirágú szegfüvet elsőként Sagina quitensis néven írta le Karl Sigismund Kunth német botanikus a 19. század első felében, az elnevezés a Quitohoz, Ecuador fővárosához közeli lelőhelyre utal. Később Friedrich Gottlieb Bartling botanikus a fajt a saját nemzetségébe, a Colobanthusba helyezte.

Felhasználása[szerkesztés]

Kutatók fedezték fel, hogy a növény nagy mennyiségű fényvédő molekulát termel. A felfedezést a gyógyszeriparban fényvédő krémek előállítására, valamint más növényfajok genetikailag ellenállóbbá tételéhez használnák fel.[6][7]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A brit Antarktisz-kutatók honlapja. [2005. december 25-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. április 6.)
  2. http://www.bolygonkesvarosunk.hu/kizoldul-az-antarktisz/” 
  3. „Angela Sierra-Almeida et al.: Photosynthetic responses to temperature and light of Antarctic and Andean populations of Colobanthus quitensis (Caryophyllaceae) In: Revista chilena de historia natural, Vol. 80, no. 3, 2007, S. 335–343. ISSN 0716-078X.”.  
  4. https://index.hu/tudomany/kornyezet/2011/03/31/egyre_zoldebb_az_antarktisz/” 
  5. „Vera Komárková; Sally Poncet; Jérôme Poncet: Two Native Antarctic Vascular Plants, Deschampsia antarctica and Colobanthus quitensis: A New Southernmost Locality and Other Localities in the Antarctic Peninsula Area In: Arctic and Alpine Research, Vol. 17, No. 4, 1985, S. 401–416.”.  
  6. https://nepszava.hu/1135967_fenyvedo-molekulak-viragos-novenyekben” 
  7. https://femina.hu/terasz/antarktisz-fenyvedo-virag/” 

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Antarktische Perlwurz című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.