Fehérkőlápai turistaház

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Fehérkőlápai turistaház
A turistaház 1964-ben
A turistaház 1964-ben
TelepülésMiskolc (Lillafüred)
Hasznosítása
Felhasználási terület
Elhelyezkedése
Fehérkőlápai turistaház (Magyarország)
Fehérkőlápai turistaház
Fehérkőlápai turistaház
Pozíció Magyarország térképén
é. sz. 48° 05′ 30″, k. h. 20° 37′ 52″Koordináták: é. sz. 48° 05′ 30″, k. h. 20° 37′ 52″
Térkép
Fehérkőlápai turistaház weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Fehérkőlápai turistaház témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Fehérkőlápai turistaház a Bükk hegységben Lillafüred közelében lévő turistaház.

Elhelyezkedése[szerkesztés]

A Bagoly-hegyen, a tengerszint felett 586 méterrel épült. Környező települések: Bükkszentkereszt, Bükkszentlászló, Diósgyőr, Lillafüred. 500 méterre van a „Fehér kő” sziklaorom, melyről Lillafüred panorámája csodálható meg. A 2015-ben átadott lillafüredi libegő felső állomásától egy kilométernyire helyezkedik el. Aszfaltút nem épült, gyalogosan, illetve Bükkszentkeresztről földúton közelíthető meg.

Története[szerkesztés]

Fehér-kő Lillafüred régóta ismert kilátópontja. A „lápa” a domb lejtőirányú esésének oldalát jelenti, melyet meg kell mászni a feljutáshoz. Feltehetően a domb „lába” szóból alakult ki a lápa elnevezés.[1] A fehérkőlápai turistaház 1937-ben épült. A II. világháború után a Turistaellátó Vállalat üzemeltette 1975-ös megszűnéséig. Ezután a Diósgyőri VTK sportegyesület kulcsosházaként működött. 2000-ben családi vállalkozásként nyitott meg újra. Kenyérsütő kemencét építettek mellé, aktívan részt vesznek a sportélet szervezésében,[2] [3] és bekapcsolódtak a lovas turizmusba. 2021-től 11 új fürdőszobás szobával várja a vendégeket. A kerékpáros turizmust is aktívan támogatják. 2022-ben közönségszavazatok alapján elnyerte az év turistaháza elismerést az Aktív Magyarország portál szavazásán.[4]

Kialakítása[szerkesztés]

Alsó szintjén társalgó és étterem, felső szintjén 11 komfortos szoba található. A turistaházat a tőle 120 méterre lévő Szent István forrás látja el vízzel, melyet a Bányabükki m. kir. erdőhivatal épített ki. A forrás címerét 2020-ban kicserélték a régi Magyar királyi feliratot és a Magyar Koronát helyreállítva. A régi levésett tábla a turistaház udvarán van kiállítva. Az épület előtt padokon lehet megpihenni.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Egerbakta község: dűlőtörténet. [2021. március 3-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. január 22.)
  2. Lápa 20/10 teljesítménytúra
  3. Fehérkőlápa Hill-climb verseny
  4. 40 ezer szavazóból 2900-an szavaztak a Fehérkőlápa Turistaházra -Aktívmagyarország.hu: A Bükkbe vezet minden út: itt az Év Kilátója és az Év Turistaháza is

Külső hivatkozások[szerkesztés]