Farkas Jakab

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Farkas Jakab
SzületettAlistál
Foglalkozása
  • tanár
  • református lelkész
SablonWikidataSegítség

Alistáli Farkas Jakab (Alistál, 1630 körül – ?) református lelkész.

Élete[szerkesztés]

Szüleit korán elvesztvén, nagybátyja gyámsága alá került. A gimnáziumot Komáromban végezte; onnét Sárospatakra ment, hol 1647-ben egy évig hallgatta a felsőbb tudományokat, azután tanítóságra ment Tokajba; 1650-ben már Utrechtben tanult; 1656-ban gönci tanár volt. Lampe szerint (Histor. eccl. ref. 569. l.) később szőnyi lelkész és a komáromi egyházmegye proseniora volt.

Munkái[szerkesztés]

  • Problemata aliquot ad politiam ecclesiasticam de scholis quae sub praesidio Gisberti Voetii ventilandum proponit… Ultrajectum, 1652. (Szerinte az iskola közösügy állam és egyház között s az iskola kormánya s fentartási gondja illeti mind az államot, mind az egyházat; ha azonban az iskola oly államban fekszik, mely idegen az igaz vallástól, akkor az egyház rendezze s tartsa fenn az iskolákat; vagyis prot. államban a prot. iskola kormánya közös az államhatalommal, kath. államban pedig a prot. egyház intézze maga iskolái sorsát. Erdélyi, Magyar bölcsészet történetében az idő habozását látja Farkas beszédében.)
  • Disputationis politicae de nobilitate pars prior. Ultrajectum, 1654.
  • Disputationis politicae pars posterior. Ultrajectum, 1654 (két utóbbi értekezésben a politikai értelemben vett nemességről beszél)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]