FKL

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
FKL DOO
Típusüzleti tevékenység
Alapítva1961
Kiszolgált területekTemerin, Serbia
Nyelvekwww.fkl-serbia.com
A FKL DOO weboldala
SablonWikidataSegítség

Az FKL gördülőcsapágy- és kardántengelygyár Temerinben, Szerbiában.[1] Egyedülálló csapágy- és kardántengelygyár Szerbiában és a volt Jugoszlávia országaiban.

Története[szerkesztés]

A vállalatot 1961. november 18-án alapították METALUM Fémfeldolgozó Szolgálat és Gyártó-Iparos Szövetkezet néven, jármű- és traktoralkatrészek előállítása, valamint szolgáltatásnyújtás céljából, a fémfeldolgozás területén.

1965. február 3-án a vállalat nevét Gördülőcsapágy és kardángyár, Temerin elnevezésre változtatták, vagy rövidítve FKL. Ettől a pillanattól kezdve a gyár termelésének fő iránya csapágyak gyártása lett. Ez volt az alaptevékenység aktív fejlesztésének kezdete; bevezették az esztergályozást, hőkezelést, csiszolási és összeszerelési eljárást. A cég szintén bevezette a csapágyak javítását, karbantartását és tesztelését.

1975 óta a gyár teljes mértékben csapágyak és kardántengelyek gyártásával foglalkozik.

1980 és 1990 között a gyár gyorsan fejlődött és új, korszerű berendezéseket vásárolt. Ebben az időszakban több orsógépet, valamint esztergályozáshoz és csiszoláshoz szükséges CNC-gépeket vásároltak.

1986-ban a gyárat áthelyezték egy, Temerin ipari övezetében lévő új gyártóüzembe,[2] ahol két modern termelőüzemet építettek, amely összterülete 25 000 m2.

1987 és 1988 között beszerezték és üzembe helyezték az AICHELIN kályhát, amely a gyűrűk hőkezelésére szolgál.

1990-ben az FKL-t részvénytársasággá alakították.

2009-ben elindult a privatizációs folyamat.[3]

2015-ben sikeresen befejeződött a privatizációs folyamat. Ma az FKL 100%-ban magántulajdonban van.

2017-ben az FKL lett az oroszországi Rostselmash, Llc kombájngyár csapágyainak fő szállítója.

2018-ban az FKL jogi státusa részvénytársaságból korlátolt felelősségű társasággá alakult (DOO).

Az FKL ma[szerkesztés]

Az FKL mezőgazdasági gépekre szolgáló csapágyak és csapágyegységek előállítására specializálódott gyár. Azon ritka csapágygyárak közé tartozik, amelyek teljes gyártási ciklussal rendelkeznek, beleértve az esztergálást, a hőkezelést, a ketrecek gyártását, a csapágyak köszörülését és összeszerelését.[4] A gyár mintegy 700 alkalmazottat foglalkoztat,[5]termékeinek 90% -át pedig a világ minden részére exportálja, elsősorban az EU-országokba, Oroszországba, Ukrajnába, az Egyesült Államokba, Új-Zélandra, Törökországba és Egyiptomba. Az FKL gyártási programja több mint 5000 különböző típusú, rendeltetésű és jellegzetességű csapágyat foglal magába. A gyár ISO 9001: 2015, ISO 14001: 2015, BS, OHSAS 18001: 2007 tanúsítvánnyal rendelkezik. Az FKL folyamatosan új termékeket fejleszt, fejleszti a technológiai folyamatokat és minden erőforrását. Emellett együttműködik Temerin községgel, a Szerbiai Gazdasági Kamarával és a Lukijan Mušicki középiskolával, ahol a tanulók duális oktatási program keretén belül tesznek szert a képzettségre és fémfeldolgozó képesítést szereznek.[6] Az FKL a Tempus projektben is részt vesz, a Belgrádi Gépészmérnöki Karral[7] együttműködve, az Esztergályozás és csiszolás feldolgozásának és gépi megmunkálásának technológiája című kézikönyvet pedig az Újvidéki Egyetem Műszaki Tudományok Karának[8] professzoraival együttműködve adták ki.

Az FKL termelési programja[szerkesztés]

1) Szabványos gyártási program:[9]

  • önbeállító golyóscsapágyak (Y program);
  • egysoros golyóscsapágyak;
  • szürke és gömbgrafitos öntöttvasból készült házak;
  • csapágyegységek.

2) Speciális program mezőgazdasági gépekhez:[10]

  • tárcsacsapágyak;
  • vetőgépcsapágyak;
  • hengercsapágyak;
  • kombájncsapágyak;
  • kinyomó csapágyak;
  • egyéb speciális csapágyak.

3) Kardántengelyek és kapcsolódó alkatrészek:[11]

  • mezőgazdasági gépekhez;
  • ipari célokra;
  • gépjárművekhez.

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Fabrika kotrljajućih ležajeva i kardana FKL című szerb Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]