Emperor: The Rise of the Middle Kingdom

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Emperor: Rise of the Middle Kingdom
FejlesztőBreakAway Games
Impressions Games
KiadóSierra Entertainment
ZeneszerzőJeff van Dyck
PlatformokMicrosoft Windows
Kiadási dátum USA 2002. szeptember 9.
Műfajvárosépítő játék
Játékmódok
USK-besorolásUSK 0
Adathordozó
Rendszerkövetelmény
Rendszer-
követelmény
Microsoft Windows
400 MHz processzor
64 MB RAM
800 MB szabad hely a HDD-n
4 MB-os videókártya
SablonWikidataSegítség

Az Emperor: The Rise of the Middle Kingdom a városépítőjáték-sorozat hatodik darabja, mely 2002-ben jelent meg a BreakAway Games és Impressions Games fejlesztésében, kiadója a Sierra Entertainment. Az Emperor a sorozat utolsó olyan eleme, mely a kétdimenziós izometrikus axonometriával készült, és az első, melybe a multiplayer játéklehetőség is bekerült. A sorozat többi tagjához hasonlóan a játék célja városok felépítése és fejlesztése, ezúttal az ókori Kínában, a Hszia-dinasztia idejétől a Szung- és Csin-dinasztiáig.

A játék menete[szerkesztés]

A játék alapvető feladata minden küldetésben a város fenntartása. A lakosságot el kell látni élelemmel, fenntartani az egészségügyi színvonalat és megóvni a veszélyektől. Ha élelemmel és az alapvető termékekkel, szolgáltatásokkal megfelelően ellátott a város, növekedni fog. Ezen felül a játékosnak a kereskedelemmel és adókkal is jól kell bánnia a további fejlődés és terjeszkedés érdekében.

A játék során a játékosnak felajánlásokat kell tennie a hősöknek, akik ha elégedettek, meglátogatják a várost. Ez olyan haszonnal járhat, mint például az építési költségek csökkentése. A hősöknek négy csoportja van, az ősi hősök, a taoista hősök, a konfucianista hősök és a buddhista hősök. Ha az ősi hősök elégedetlenek, földrengéseket, árvizeket okozhatnak.

A játék során figyelnie kell az ellenségeire. Csapatokra van szükség a város védelmére, illetve falak is építhetőek a város köré, melyeket íjászok védenek.

Szintén feladat lehet egyes építmények felépítése, melyek pénzben és anyagban egyaránt költségesek. Általában a városnak előbb meg kell erősödnie gazdaságilag és katonailag, mielőtt az építést érdemes elkezdeni.

Fogadtatás[szerkesztés]

Az Emperor: Rise of the Middle Kingdom jellemzően kedvező fogadtatásra talált. A Metacritic oldalán 100-ból 77 pontot ért el,[1] egyéb médiában 61 és 93 pont közötti értékeket kapott.[2] Az IGN kritikusa szerint azonban a helyszín, a hősök és kínai horoszkóp újdonsága mellett nem sok újat mutat a játék a sorozat előző elemeihez képest.[3]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Emperor: Rise of the Middle Kingdom Reviews. Metacritic. [2009. december 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. május 20.)
  2. Emperor:Rise of the Middle Kingdom. mobygames.com. (Hozzáférés: 2011. május 20.)
  3. Emperor: Rise of the Middle Kingdom Review. IGN, 2002. szeptember 10. [2011. június 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. május 20.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Emperor: Rise of the Middle Kingdom című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]