Ugrás a tartalomhoz

Elvis és Nixon

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Elvis és Nixon
(Elvis & Nixon)
2016-os amerikai film

RendezőLiza Johnson
Műfaj
  • életrajzi film
  • vígjáték-dráma
Főszerepben
ZeneEdward Shearmur
OperatőrTerry Stacey
Gyártás
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Forgatási helyszínNew Orleans
Játékidő102 perc
Forgalmazás
ForgalmazóVidéa
Bemutató
  • 2016
  • 2016. december 8. (Németország)[1]
További információk
SablonWikidataSegítség

Az Elvis és Nixon (eredeti cím: Elvis & Nixon) 2016-os amerikai vígjáték-filmdráma, amelyet Joey Sagal, Hanala Sagal és Cary Elwes forgatókönyvéből Liza Johnson rendezett. A főbb szerepekben Michael Shannon, Kevin Spacey, Alex Pettyfer, Johnny Knoxville, Colin Hanks és Evan Peters látható.

A filmet 2016. április 22-én mutatta be az Amazon Studios és a Bleecker Street.[2]

Cselekmény[szerkesztés]

1970 decemberének egyik reggelén Elvis Presley legjobb barátjával, Jerryvel megjelenik a Fehér Ház előtt, és találkozót követel Richard Nixon amerikai elnökkel. Presley szeretne foglalkozni Amerika problémáival, és támogatni az elnököt a kábítószer elleni harcban és a fiatalok elhanyagolásában. Ennek érdekében azt szeretné, ha kineveznék az FBI különleges szövetségi ügynökévé J. Edgar Hoover irányítása alatt. Nixon kezdetben elutasítja, de mivel egyik lánya Presley autogramját szeretné, a találkozó mégis létrejön. Amikor Presley barátaival megérkezik a Fehér Házba, a kabátja alatt pisztolyt visel, ami ingerültséget kelt az őt átkutató biztonsági őrökben, így kénytelen leadni a fegyvert. Presley egy szépen becsomagolt ajándékot is hoz Nixon amerikai elnöknek, egy történelmi pisztolyt a második világháborúból, az 1940-es évek elejéről, amikor Nixon az amerikai hadseregben szolgált. Ezt a pisztolyt is elkobozza a megrémült biztonsági szolgálat.

A kezdeti szkepticizmus után, amellyel Nixon elnök fogadja az ünnepelt Rock and roll sztárt – aki az Ovális Irodában megeszi az elnöknek szánt M&M’s-eket, és megissza a szintén Nixonnak szánt Dr Peppert – a két egyenrangú férfi között fokozatosan megtörik a jég. Később Presley még néhány karate gyakorlatot is bemutat az elnöknek. Presley kitartó érvelésével sikerül meggyőznie az államfőt arról, hogy pozitív hatással lehet a fiatalkorúak erkölcsére, például a kábítószer-bűnözés elleni küzdelemben, és új szavazatokat nyerhet ebben a társadalmi rétegben. Ezzel összefüggésben Presley a negatív külföldi hatások példájaként becsmérli az általa titokban nagyra becsült angol Beatlest. Végül Elvis Presley megkapja a közjó érdekében kívánt állami foglalkoztatást. Richard Nixon is el van ragadtatva a pisztolytól, amelyet Presley ajándékba ad neki.

Szereplők[szerkesztés]

Szerep Színész Magyar hang
Elvis Presley Michael Shannon Rába Roland
Richard Nixon Kevin Spacey Epres Attila
Jerry Schilling Alex Pettyfer Miller Zoltán
Sonny West Johnny Knoxville Czvetkó Sándor
Egil Krogh Colin Hanks Seder Gábor
Dwight Chapin Evan Peters Gacsal Ádám
H. R. Haldeman Tate Donovan Galbenisz Tomasz
Charlotte Sky Ferreira Sallai Nóra
John Finlator Tracy Letts Barbinek Péter
Margaret Ashley Benson Czető Zsanett
Mary Anne Peterson Ahna O’Reilly
Diane Dylan Penn
Joe King Joey Sagal
Rose Mary Woods Geraldine Singe

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Internet Movie Database (angol nyelven). (Hozzáférés: 2016. augusztus 17.)
  2. Goldberg, Matt: Elvis & Nixon' Trailer Has Michael Shannon and Kevin Spacey Hiding Guns and Slapping Knuckles. Collider.com, 2016. január 8. (Hozzáférés: 2016. január 8.)

További információk[szerkesztés]