Edmund Wojtyła

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Edmund Wojtyła
SzületettEdmund Antoni Wojtyła
1906. augusztus 27.
Krakkó
Elhunyt1932. december 4. (26 évesen)
Bielsko-Biała
Állampolgársága
SzüleiEmilia Wojtyła
Karol Wojtyła
Foglalkozásaorvos
IskoláiJagelló Egyetem
Halál okaskarlát
SírhelyeRakowicki temető[1]
A Wikimédia Commons tartalmaz Edmund Wojtyła témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Edmund Antoni Wojtyła (Krakkó, 1906. augusztus 27.Bielsko, 1932. december 4.) lengyel orvos, Emilia és Karol Wojtyła fia, Karol Wojtyła, a későbbi Szent II. János Pál pápa bátyja.

Élete[szerkesztés]

Az első világháború kitörésekor apját Morvaországba, Hranicéba vezényelték. Tanulmányait itt kezdte meg egy osztrák kadétiskolában. Később több éven át Wadowicéban laktak, ahol elemi és gimnáziumi tanulmányait végezte. 1924. június 12-én szerezte meg érettségijét.

1924 és 1930 között a krakkói Jagelló Egyetem hallgatója volt. Az orvostudomány doktora címet 1930. május 28-án kapta meg. Ezt követően több hónapon át a krakkói gyermekklinikán dolgozott, majd 1931. április 1-jétől a bielskói városi kórházban helyettes főorvos lett. 1932 novemberében megmentette egy skarláttal fertőzött betege életét. A súlyos betegséget elkapta és négynapos küzdelem után elhunyt. Temetésén számos ember megjelent. Sírkövére azt írták, hogy fiatal életét a szenvedő emberiségért áldozta fel. Szülei mellett a krakkói Rakowicki temetőben nyugszik.

2006-ban film készült az életéről A pápa testvére címmel, a filmet Stanisław Janicki rendezte. Nevét viseli Bielsko-Biała általános kórháza, valamint egy utca Wadowicéban.

Hatása a későbbi pápára[szerkesztés]

A halálakor alig 12 éves Karol számára egyszerre volt tanár, gondviselő és játszótárs, aki hegyitúra-vezetőként is példaként állt előtte. Az egyházfő vatikáni hivatalában pápasága végéig őrizte bátyja sztetoszkópját, amit az a bielskói kórházban használt.

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Edmund Wojtyła című lengyel Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.