Edesszai Theophilosz

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Edesszai Theophilosz
Született695[1]
Edessza (Mezopotámia)
Elhunyt785 (89-90 évesen)[1]
Állampolgársága
Foglalkozása
  • fordító
  • asztrológus
  • történész
  • író
SablonWikidataSegítség

Theophilosz (Θεόφιλος ὁ Ἐδεσσαῖος: arabul ثيوفيل بن ثوما Szíjúfíl ibn Szúma, gyakran helytelenül mint نوفيل Núfíl; Edessza, 695Bagdad, 785. július 16.) szír keresztény asztrológus, fordító, al-Mahdi abbászida kalifa tanácsadója.

Élete[szerkesztés]

Theophilosz 695-ben született Edesszában. Szülővárosában és Harránban a görög irodalmat, filozófiát és természettudományt hallgatott. Szír nyelvre fordította Homérosz eposzait, Arisztotelész Szofisztikus cáfolatok és Galénosz De methodo medendi című munkáit. 750 januárjában – talán II. Marván szolgálatában – részt vett a Nagy-Záb mellett vívott csatában, győzelmük után pedig haláláig az Abbászidákat szolgálta.

Udvari asztrológusként korának számos tudósával állt kapcsolatban, akik között megtalálható Sztephanosz filozófus, Másáalláh és Omar at-Tabari. Miután perzsa nyelven is megtanult, eredetiben vagy fordításban tanulmányozhatta a perzsa és indiai asztrológiai műveket is.

Művei[szerkesztés]

Az al-Mahdi szolgálatában eltöltött időben, a 760-as évek elejétől kezdve írta fiához, Deukaliónhoz címzett görög nyelvű asztrológiai értekezéseit, amelyek közül négy maradt fenn, a többi – legfőképpen egy születési asztrológiai munka – csak töredékesen, Másáalláh, Szahl ibn Bisr, al-Kaszráni és ar-Ridzsál műveiből ismert.

Hatása, utóélete[szerkesztés]

Gyaníthatóan Theophilosznak köszönhető, hogy Bizánc 7. és 8. századi kulturális hanyatlása idejében megőrizte a görög tudomány bizonyos eredményeit és műveit. A 790-es években tanítványa, Sztephanosz filozófus vitte vissza a csillagászatot és asztrológiát Bizáncba. Közvetlen munkatársaira, Másáalláhra, Omarra és azok követőire szintén óriási hatást gyakorolt, amely még idevágó kutatások híján nem mérhető fel kellőképpen.

Kiadása[szerkesztés]

David Pingree tervezte Theophilosz műveinek kiadását, ezt azonban 2005-ben bekövetkezett halála meghiúsította.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Integrált katalógustár (német nyelven). (Hozzáférés: 2015. október 15.)

Források[szerkesztés]

  • David Pingree, „From Alexandria to Baghdad to Byzantium: the transmission of astrology”, International Journal of the Classical Tradition 8 (2001).