Drinić (Bosanski Petrovac)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Drinić
Közigazgatás
Ország Bosznia-Hercegovina
EntitásBosznia-hercegovinai Föderáció
KantonUna-Szanai
KözségBosanski Petrovac
Jogállásfalu
Körzethívószám(+387) 37
Népesség
Teljes népesség3 fő (2013)[1]
Népsűrűség0,3 fő/km²[2]
Földrajzi adatok
Terület9,91 km²
IdőzónaKözép-európai (UTC+1)
CEST (UTC+2)
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 44° 30′ 24″, k. h. 16° 27′ 47″Koordináták: é. sz. 44° 30′ 24″, k. h. 16° 27′ 47″
SablonWikidataSegítség

Drinić (szerbül: Дринић) szerb falu Bosznia-Hercegovinában, a Bosznia-hercegovinai Föderáció Una-Szanai kantonjában, Bosanski Petrovac községben.

Fekvése[szerkesztés]

Bosznia-Hercegovina nyugati részén, Bihácstól légvonalban 58, közúton 64 km-re délkeletre, Bosanski Petrovactól légvonalban 9, közúton 11 km-re délkeletre, a Petrovaci-mező keleti részén, a Klekovača, az Oštrelje és a Srnetica lejtőivel körülvéve, a Szarajevó-Jajca-Bihács főút mellett található. Bosznia-Hercegovina utolsó közigazgatási felosztásával a település két részre szakadt. A nagyobb rész Petrovac községben, a kisebbik rész pedig Bosanski Petrovac községben található.

Népessége[szerkesztés]

Nemzetiségi csoport Népesség
1991[3]
Népesség
2013[3]
Szerb 362 3
Bosnyák 1 0
Horvát 0 0
Jugoszláv 0 0
Egyéb 0 0
Összesen 363 3

Története[szerkesztés]

A régészeti leletek tanúsága szerint területe már az ókorban is lakott volt. A Đurđevica Gradina lelőhely platóján a bronzkorban épített erőd maradványai találhatók, melynek védőfalai helyenként a 4 méteres magasságot is elérik. A Stretica lejtőjén egy szintén ebből a korból származó erődített település maradványai láthatók. A település ötszögletű volt és falakkal volt körülvéve. A falakkal övezett terület elérte a 8000 m2-t.[4]

Drinićet először 1448. október 19-én említik, amikor a knini káptalan előtt megjelent a Pset zsupánia déli részén levő Drinićből (de Udrinich) származó Gregorij Kudelic fia, Franko, akivel vele jöttek Stjepan Mišljenović fiai, Miket, Andrija, Blaž és Toma, kolunići nemesek. Franko Kudelić a káptalan és a Mišljenović család tagjai előtt azt nyilatkozta, hogy anyagi gondok miatt döntött úgy, hogy hatvan arany forintért elzálogosítja örökölt és jelzáloggal terhelt ingatlanait. Minderről a káptalan külön oklevelet adott ki.[5]

Az Oršićok horvát nemesi család, amelyet először 1420-ban említenek az írott források, amikor tagjai az Unac környékén éltek. 1449-ben egy oklevél említi „Vuseec et Wlathko Orsych de Udrinich”-et, ebből tudható, hogy Drinićben is letelepedtek, majd Bosznia török kézre kerülésével 1464 és 1472 között északnyugatra költöztek. Gorička megyében, a mai Károlyváros területén Horvátországban telepedtek le. Később, 1487-ben I. Mátyás magyar király oklevelet adott ki Petar Horvat Oršićnak és testvéreinek, Jurajnak, Pavlónak és Jakovnak, amellyel Slavetić várát kapták meg. Ezután az Oršićokat Slavetićnek hívták.

A boszniai krajnai partizán hadjárat és a Bihácsi Köztársaság néven felszabadított terület létrehozása után 1942 szeptemberében Drinić községben nyomda működött, és ezzel megújult a Borba című újság megjelenése.[6] A daytoni békeszerződés aláírása után a település két részre szakadt, és egy része Petrovac községhez került, amely a Boszniai Szerb Köztársaság része lett.

Nevezetességei[szerkesztés]

  • Đurđevica Gradina – egy 30x30 méteres ókori, feltehetően illír erőd maradványai. Az erődöt az északi és a déli oldalon kőből rakott falak védték, míg a többi oldalon természetes védelme volt. A bronzkorban és a vaskorban használt erőd falai helyenként a 4 méteres magasságot is elérik.[4]
  • Gradine Više Tuka – ókori erődített település maradványai. Az ötszögű falakkal körülvett település vésőfalai különösen az észak és északnyugati oldalon voltak megerősítve. A falakkal körülvett terület 80x100 méteres volt, területe elérte a 8000 m2-t. Bejárata a déli és délnyugati oldalon volt. A leletek főként bronzkori és vaskori kerámiatöredékekből álltak.[4]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. http://www.statistika.ba/?show=12&id=11436
  2. http://www.statistika.ba/?show=12&id=11436
  3. a b Popis 2013 u BiH – Bosanski Petrovac (bosnyák nyelven). statistika.ba. (Hozzáférés: 2024. január 30.)
  4. a b c Arheološki leksikon BiH Tom. 2.. Zemaljski Muzej Bosne i Hercegovine Sarajevo, 1988. (Hozzáférés: 2024. február 23.)
  5. Vjekoslav Klaić, Županija Pset (Pesenta) i pleme Kolunić, Vjesnik Hrvatskog arheološkog društva, n.s. Sv. XV, Zagreb, 1928., 1-12.
  6. Tito-Selected military works, Vojnoizdavački zavod, 89. str, Beograd, 1966.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Drinić (Bosanski Petrovac) című bosnyák Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Drinić (Bosanski Petrovac) című horvát Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]