Distance (film)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Distance
(ディスタンス)
2001-es japán film

Két szektatag-rokon szereplő együtt, de mégis magányosan egy tó partján
Két szektatag-rokon szereplő együtt, de mégis magányosan egy tó partján
RendezőKoreeda Hirokazu
Műfajdráma
ForgatókönyvíróKoreeda Hirokazu
FőszerepbenIura Arata
Iszeja Júszuke
Teradzsima Szuszumu
Nacukava Jui
Aszano Tadanobu
OperatőrJamazaki Jutaka
VágóKoreeda Hirokazu
Gyártás
Ország Japán
Nyelvjapán
Játékidő132 perc
Forgalmazás
Bemutató
  • 2001
  • 2001. május 26. (Japán)[1]
További információk
SablonWikidataSegítség

A Distance egy 2001-ben bemutatott japán film Koreeda Hirokazu rendezésében. Bár japán film, ennek ellenére nincs japán címe sem, csak angol; a szó jelentése távolság. A történet egy kis vallási szekta néhány tagjának és hozzátartozóiknak a világából mutat be jeleneteket.

Cselekmény[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

A film elején kiderül, hogy 3 évvel ezelőtt egy szélsőséges vallási szekta megmérgezte a tokiói ivóvízrendszer egy részét, aminek következtében több mint 100-an életüket vesztették. A fő történet ennek az eseménynek a hároméves évfordulóján játszódik, de sokszor megjelennek a támadás előtti időkben történt régi események, valamint a szektatagok hozzátartozóinak rendőrségi kihallgatásainak jelenetei is. A néző számára sokáig nem derül ki, hogy pontosan mi történt, csak ahogy halad előre a film, úgy kezdenek összeállni úgy-ahogy az összefüggések.

A fő történet középpontjában négy fiatal áll, három férfi és egy nő, akiknek családtagjai a szekta tagjai voltak, és a terrortámadás elkövetése után egy hegyvidéki tónál öngyilkosok lettek. Az évfordulón a négy fiatal elindul a tóhoz, hogy megemlékezzenek rokonaikról. Autójukkal egy sűrű erdőben mennek jó sokáig, de ahol elfogy az út, ott leparkolnak. Itt rátalálnak valakinek a motorjára is. Gyalog érik el a tavat, ahol csendben imádkoznak, és megpillantják a motor tulajdonosát is, egy fiatal férfit, de nem szólítják meg, hanem visszamennek az autóhoz. Ám mire odaérnek, meglátják, hogy az autót és a motort is ellopták. Mivel hamarosan sötétedni kezd, és nagyon messze van minden lakott terület, vitatkozni kezdenek, mit csináljanak. Ekkor odaér a tónál látott fiatal is, akiről kiderül, ő a szekta egyik tagja volt, de még időben elmenekült közülük. Úgy döntenek, az éjszakát abban a közeli házban töltik, ahol annak idején a szekta tagjai laktak az erdőben. Itt beszélgetni kezdenek a múltról, majd reggel mindannyian visszatérnek a városba.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Szereplők[szerkesztés]

Díjak és jelölések[szerkesztés]

A filmet a 2001-es cannes-i filmfesztiválon jelölték az Arany Pálma díjra, de végül nem kapta meg.[2]

Források[szerkesztés]

  1. Internet Movie Database (angol nyelven). (Hozzáférés: 2024. március 10.)
  2. A 2001-es jelöltek listája. [2013. július 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. október 25.)