Disciples III: Renaissance

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Disciples III: Renaissance
Fejlesztő.dat
KiadóKalypso Media
ProducerAlekszej Iljin
TervezőDimitrij Demjanovszkij
ProgramozóDimitrij Demjanovszkij
MűvészAndrej Ivancsenko
Nyikolaj Kovalecs
ZeneszerzőDaniel Sadowski
SorozatDisciples
MotorVirtual Dream
PlatformokMicrosoft Windows
Kiadási dátum2010. június 25.
Legfrissebb kiadás
Stabil1.06.2
Műfajkörökre osztott stratégia
Játékmódokegyjátékos, többjátékos
Adathordozó
A Disciples III: Renaissance weboldala
SablonWikidataSegítség

A Disciples III: Renaissance egy 2010-ben megjelent körökre osztott stratégiai játék, a Disciples II közvetlen folytatása. Az első két epizóddal ellentétben ezt a .dat fejlesztőcsapat készítette, Oroszországban az Akella, Európa többi részén a Kalypso Media adta ki. Elődeihez képest ez az epizód nem volt túl sikeres, főként vegyes kritikákat kapott.

Játékmenet[szerkesztés]

A játékos Nevendaar egyik urát alakíthatja. Három választható faj található a programban: a Birodalom, a Kárhozottak Légiói, és a Tündék Szövetsége. Az előző két részben szereplő, de most kimaradt törp és élőhalott frakciókat későbbi kiegészítőkben tervezték a játékhoz adni.

A harci rendszert teljes mértékben átalakították. Az egységek ugyanis már képesek egy hatszög alapú rácsozat mentén mozogni a csatatéren, a terepviszonyokat pedig védekezés céljából kihasználhatják.[1] Saját hősünket is teljesen testreszabhatjuk, a páncélja és a fegyverzete is lecserélhető. A szintlépések menetét is átalakították, most már akár 7 lényt is magukkal vihetnek, elsődleges és másodlagos tulajdonságokra adott pontokkal fejlődhetnek. Kivették a játékból a pálcahordozó hősöket, akik a területeket jelölték meg, helyettük amelyik hős eléri a térkép meghatározott részét, az ott idéz egy őrzőt, aki elfoglalja a megadott területrészt és védelmezi is azt. A semleges várakat már nem fejleszthetjük tovább, azok automatikusan fejlődnek az idő múlásával. Megjelent a kő személyében egy új nyersanyag is. Nagymértékben erősítették az eddig elég gyenge tolvaj karaktereket. A körökre osztást is megváltoztatták: míg korábban egy kör egy napnak felelt meg, most egy napot szétszedtek négy fázisra, és egy kör egy fázis ideig tart.

A játék a .dat saját fejlesztésű grafikai motorját, a Virtual Dream engine-t használja.[2] Ennek megfelelően ez az epizód már teljes mértékben háromdimenziós megjelenítést használ.

Cselekmény[szerkesztés]

A Mennyei Atya elfordította tekintetét Nevendaar lakóiról, és a világ végzetének közeledtére fókuszál. A Birodalom határán egy meteorit csapódik be, amit az emberek égi jelnek vesznek. Miközben bölcsek és próféták próbálják megfejteni a rejtélyt, az emberek, a tündék, és a démonok saját hőseiket küldik ki, hogy megtalálják azt. De Bethrezen is szeretné megtalálni. Ő tudja, hogy mit jelent ez az esemény: az égiek ismételten beavatkoznak a halandók ügyeibe, a meteorit pedig egy égi hírvivő érkezése, akinek az a feladata, hogy megtisztítsa Nevendaart. Ha elfogná a hírvivőt, a segedelmével visszajuthatna a mennyekbe, ahonnét egykor kitaszították. A hírnök, Inoel lesz a remény jelképe számos lény számára.[3] Ő pedig ahogy megismeri Nevendaar lakóit, úgy kezd irántuk érzéseket táplálni.

Kiegészítő[szerkesztés]

Disciples III: Resurrection (illetve Resurrection of Mortis) címmel jelent meg egy kiegészítő, eleinte csak orosz nyelven, majd 2012-től angolul is. A játék az Élőhalott Hordák küldetéseit adta hozzá az alapjátékhoz.

2012-ben oroszul, 2014-ben pedig angol nyelven is megjelent a Disciples III: Reincarnation névre hallgató kiadás, amely az alapjátékot és a kiegészítőt leszámítva is több változtatáson esett át: a grafikai ráncfelvarrás mellett kijavítottak számtalan játékhibát.

Fogadtatás[szerkesztés]

A játék vegyes fogadtatásra lelt a kritikusok részéről. A Disciples III fejlesztése már eleve évekig húzódott, különféle programozási gondok miatt, ezért vette át a Strategy First-től a programot az Akella is. A GameChannel kriitkája szerint a játék túl könnyű és sok a hiba is a játékban, mindazonáltal még ezek mellett is remekül játszható.[4] Az iPon tesztje szerint a grafika szép, a harcrendszer változásai nem rosszak, de a beépített egyjátékos (nem kampány) mód és a többjátékos lehetőségek vérszegényre sikeredtek.[5]

Forráshivatkozások[szerkesztés]

  1. DISCIPLES III. web.archive.org, 2007. július 2. [2007. július 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. október 15.)
  2. Strategy First - Fantasy - Disciples III: Renaissance. web.archive.org, 2007. március 23. [2007. március 23-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. október 15.)
  3. https://www.youtube.com/watch?v=vLkeeFusqcw&t=1699
  4. Maniac: Disciples III: Renaissance teszt (magyar nyelven). Game Channel. (Hozzáférés: 2020. október 15.)
  5. https://ipon.hu/magazin/cikk/disciples-iii-renaissance-felemas-folytatas

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Disciples III: Renaissance című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.