Dinichthys herzeri

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Dinichthys herzeri
Evolúciós időszak: 380–360 Ma
késő devon
Rajz az állat alsó állkapcsáról
Rajz az állat alsó állkapcsáról
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Placodermi
Rend: Arthrodira
Alrend: Brachythoraci
Alrendág: Coccosteina
Öregcsalád: Dinichthyloidea
Család: Dinichthyidae
Newberry, 1868
Nem: Dinichthys
Newberry, 1868
Faj: D. herzeri
Tudományos név
Dinichthys herzeri
Newberry, 1868
Szinonimák
  • Ponerichthys Miller, 1892
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Dinichthys herzeri témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Dinichthys herzeri témájú kategóriát.

A Dinichthys herzeri a Placodermi osztályának az Arthrodira rendjébe, ezen belül a Dinichthyidae családjába tartozó faj.

Családjának és nemének az egyetlen faja.

Tudnivalók[szerkesztés]

A Dinichthys herzeri egy kihalt, óriásméretű páncélos őshal, mely a késő devon korszakban élt, körülbelül 380-360 millió évvel ezelőtt. Maradványait az Amerikai Egyesült Államokbeli Ohio és Tennessee államokban találták meg. A típuspéldány, az AMNH 81, egy töredékes koponyatetőből és állkapocs darabkáiból áll; 1868-ban, John Strong Newberry amerikai geológus és kutató, ennek a példánynak az alapján írta le a fajt. Ez az ősállat körülbelül ugyanakkora, hasonló megjelenésű és ugyanazt az ökológiai fülkét tölthette be, mint a nála jóval ismertebb Dunkleosteus.

A 20. században számos óriásméretű Arthrodira-fajt (Dunkleosteus, Eastmanosteus és Titanichthys) helyeztek a Dinichthys nembe; holott valójában nem is álltak szorosabb rokonságban a szóban forgó állattal. Manapság ezt a halnemet monotipikusnak tekintik. 2010-től további kutatások után, melyek bebizonyították, hogy az óriásfajok méretük ellenére nem közeli rokonai egymásnak, a Dinichthyidae családban, csak a Dinichthys nemet hagyták meg.[1]

1873-ban, Newberry a Dunkleosteus típusfaját, Dinichthys terrelli-ként írta le.[2] Miután a 20. század elején felfedeztek egy teljes Dunkleosteus terrelli csontvázat, a Din. terrelli vált a Dinichthys halnem példájává; azután is miután 1956-ban Jean Pierre Lehman megalkotta az állatnak a saját Dunkleosteus nemet. Ebből kifolyólag a legtöbb Dinichthys-t ábrázoló kép, valójában Dunkleosteus-t mutat.[3]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Carr R. K., Hlavin V. J. (2010). „Two new species of Dunkleosteus Lehman, 1956, from the Ohio Shale Formation (USA, Famennian) and the Kettle Point Formation (Canada, Upper Devonian), and a cladistic analysis of the Eubrachythoraci (Placodermi, Arthrodira)”. Zoological Journal of the Linnean Society 159 (1), 195–222. o. DOI:10.1111/j.1096-3642.2009.00578.x. (Hozzáférés: 2012. október 30.)  
  2. Branson, E. B (1908). „Notes on Dinichthys terrelli with a restoration”. The Ohio Naturalist 8 (8), 363–369. o. (Hozzáférés: 2012. október 30.)  
  3. http://kids.britannica.com/comptons/art-107865/A-reconstructed-head-of-Dinichthys-terrelli-a-species-of-jawed[halott link]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Dinichthys című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.