Dikasztérium az Átfogó Emberi Fejlődés Szolgálatában

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Dikasztérium az Átfogó Emberi Fejlődés Szolgálatában (Dicasterium ad Integram Humanam Progressionem fovendam)

Rangja:kongregáció (dikasztérium)
Alapítója:Ferenc pápa
Alapítás dátuma:alapítás: 2016. augusztus 31.
működés megkezdése: 2017. január 1.
Feladatköre:illetékes azokban a kérdésekben, amelyek a migrációkra, a szükséget szenvedőkre, a betegekre és a kirekesztettekre, a társadalom peremére szorultakra, a fegyveres konfliktusok és természeti katasztrófák áldozataira, a bebörtönzöttekre, a munkanélküliekre, valamint a rabszolgaság bármely formájának, illetve kínzásoknak az áldozataira, továbbá a méltóságukban veszélyeztetett egyéb személyekre vonatkoznak

Vezetője:Michael Czerny bíboros, prefektus

A Dikasztérium az Átfogó Emberi Fejlődés Szolgálatában[1] (más forrásban: Átfogó Emberi Fejlődés Előmozdításának Dikasztériuma,[2] latinul: Dicasterium ad Integram Humanam Progressionem fovendam) a Római Kúria egyik hivatala (dikasztériuma), melyet Ferenc pápa 2016. augusztus 31-én hozott létre. A kongregáció 2017. január 1-jén kezdte meg működését. Vezetőjéül Ferenc pápa 2016. augusztus 31-én a Canadai származású Michael Czerny bíborost nevezte ki, aki azt megelőzően az Igazságosság és Béke Pápai Tanácsa elnöke volt.

Létrehozása[szerkesztés]

2016. augusztus 31-én, szerdán közzé tették Ferenc pápa “Humanam progressionem” kezdetű Motu Proprio-ját, amellyel a Szentatya új dikasztériumot hozott létre. Az új Dikasztérium 2017. január 1-jén jött létre, négy Pápai Tanács összevonásával:

Ezzel a dátummal ez a négy tanács megszűnt, ezzel hatálytalanná váltak II. János Pál pápa 1988-ban közzétett „Pastor Bonus” Apostoli Konstitúciójának 142-153 terjedő pontjai.

Feladatköre[szerkesztés]

A kongregáció „különösen illetékes lesz azokban a kérdésekben, amelyek a migrációkra, a szükséget szenvedőkre, a betegekre és a kirekesztettekre, a társadalom peremére szorultakra, a fegyveres konfliktusok és természeti katasztrófák áldozataira, a bebörtönzöttekre, a munkanélküliekre, valamint a rabszolgaság bármely formájának, illetve kínzásoknak az áldozataira, továbbá a méltóságukban veszélyeztetett egyéb személyekre vonatkoznak.”[3] Ezen túl foglalkozik az emberi jogokkal, különös tekintettel a munkával kapcsolatos jogokra, beleértve a kiskorúakat is, valamint az emberkereskedelemmel, a halálbüntetéssel és a leszereléssel.

Különösen feladata, hogy elmélyítse az egyház társadalmi tanítását, azon működve, hogy „az széles körben elterjedjen, és a gyakorlatban megvalósuljon, továbbá, hogy a társadalmi, gazdasági és politikai kapcsolatokat egyre inkább hassa át az evangélium lelkülete.”[3][4]

A kongregációban három bizottság működik:

  • Karitatív Bizottság
  • Ökológiai Bizottság
  • Egészségügyi Dolgozók Bizottsága

A kongregáció illetékese egyben a Caritas Internationalis (Nemzetközi Karitász) vezetője is. Az új szerv illetékes a nemzetközi karitatív társulatok felállítása és felügyelete terén, valamint a hasonló célokból létrehozott pénzalapokra vonatkozó döntésekben is.

Vezetése[szerkesztés]

Fénykép Név, beosztás Országa Kinevezés dátuma
Peter Turkson bíboros
prefektus
 Ghána 2016. augusztus 31.
Michael Czerny S.J bíboros

helyettes titkár

 Csehország 2016. december 14.
Bruno Marie Duffé

helyettes titkár

 Franciaország 2017. június 16.
Augusto Zampini

helyettes titkár

 Argentína 2020. április 8.

Források[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]