Denise Crosby

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Denise Crosby
Született1957. november 24. (66 éves)[1]
Hollywood
Állampolgárságaamerikai
Házastársa
  • Geoffrey Edwards (1983–1990)
  • Ken Sylk (1995)
SzüleiDennis Crosby
Foglalkozása
  • színész
  • televíziós színész
  • filmszínész
Iskolái
  • Cabrillo College
  • Hollywood High School

Magassága173 cm[2]
Színészi pályafutása
Aktív évek1979–

A Wikimédia Commons tartalmaz Denise Crosby témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Denise Michelle Crosby (Hollywood, 1957. november 24. –) amerikai színésznő és modell, aki leginkább Tasha Yar biztonsági főnöknő szerepéről ismert.

Életpályája[szerkesztés]

1957. november 24-én született a kaliforniai Hollywoodban, Marilyn Scott és Dennis Crosby színész (akiről a nevét kapta) lányaként. Hajadon édesanyja kénytelen volt megvívni egy három évig tartó, nagy sajtónyilvánosságot kapott pert az apja ellen, amelynek végén Dennisnek kellett fizetnie a gyerektartást és a perköltségeket. Az ügyet azért kezdeményezték, hogy megpróbálják eltörölni a heti 80 dolláros gyermektartást, amelyet Dennis fizetett Scottnak. Ez az ügy Dennist és apját, a színész és énekes Bing Crosbyt kellemetlen helyzetbe hozta. Bár Crosby 19 éves volt, amikor nagyapja meghalt, soha nem találkozott vele.[3]

Crosby a LeConte Junior High Schoolba járt, majd 1975-ben érettségizett a Hollywood High Schoolban, ezt követően pedig a Cabrillo College-ban végzett, ahol színházi tanulmányokat folytatott. A főiskolát azután hagyta ott, hogy egy helyi újságnak interjút adott, és felfedte híres családi hátterét: „Az egyik drámatanár arra használta a történetet, hogy szemléltesse az osztálynak, ez szarság az, amiről Hollywood szól: emberek nevét használják fel, hogy eljussanak valahová. Nagyon-nagyon fájt nekem ez a dolog. Úgyhogy egyszerűen kijelentkeztem.”

Modellkedni kezdett, 1979-ben meztelenül pózolt a Playboy magazin márciusi számában; „egyfajta lázadás volt a részemről, amivel azt akartam mondani, hogy csessze meg a családi imidzs.”[4]

Pályafutása[szerkesztés]

Magánélete[szerkesztés]

1983-tól 1990-ig Geoffrey Edwards (Blake Edwards rendező fia) felesége volt. Crosby eykori apósának számos filmjében szerepelt, többek között a Bombanő, Az életművész, A rózsaszín párduc nyomában és A Rózsaszín Párduc átka című filmekben. Crosby 1995-ben ment hozzá Ken Sylkhez, fiuk, August William Sylk 1998-ban született.

Filmográfia[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. GeneaStar
  2. https://www.imdb.com/name/nm0000344/, 2023. november 5.
  3. StarTrek.com bio. (Hozzáférés: 2009. szeptember 8.)
  4. Denise Crosby, Granddaughter of Bing, Beams Down from Star Trek for Some New Enterprise. [2016. április 23-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. szeptember 14.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Denise Crosby című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]