Deganwyi vár

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Deganwy vára
Ország Egyesült Királyság
Mai településDeganwy, Clwyd, Wales
Tszf. magasság110 m

Elhagyták1263
Elhelyezkedése
Deganwy vára (Wales)
Deganwy vára
Deganwy vára
Pozíció Wales térképén
é. sz. 53° 17′ 52″, ny. h. 3° 49′ 41″Koordináták: é. sz. 53° 17′ 52″, ny. h. 3° 49′ 41″
A Wikimédia Commons tartalmaz Deganwy vára témájú médiaállományokat.

A deganwyi vár (középkori latin nyelven Arx Deganhui,[1] középwalesi nyelven Caer Ddegannwy, mai walesi nyelven Castell Degannwy) egy kora középkori erőd a walesi Deganwyben, a Conwy folyó torkolatánál. Két 110 m magas vulkáni dugóra épült.[2]

Története[szerkesztés]

A még ma is látható falak egy darabja

A vár a kora középkorban épült, mára csupán a mesterséges földművei láthatóak. Az első erőd még fából készült. A hagyomány szerint a Gwynedd Királyság uralkodójának, Maelgwn Gwynedd (520–547) székhelye volt. A környéken több helységnév is megemlékezik róla, egy közeli dombot például Bryn Maelgwynnek neveznek.

Deganwy környékén feltehetően a római korban telepedtek le először, ám a későbbiekben is népszerű helynek bizonyult, mivel védve volt az ír támadásoktól. A vár alatt valaha egy valószínűleg jobbágyok lakta település volt. 860 körül az erődöt villámcsapás pusztította el.[3]

A várat III. Henrik angol király idején kőből újjáépítették, ám később elnéptelenedett. Végül 1263-ban Llywelyn ap Gruffudd walesi herceg lerombolta. Az 1280-as években a folyótorkolat túlsó oldalán felépült Conwy vára.

Amikor az 1960-as években Leslie Alcock ásatásokat végzett a vár területén, a kora középkorból származó cserépdarabokat talált, melyeket eredetileg a Földközi-tenger vidékén készítettek. A leletek bizonyítják, hogy Gwynedd uralkodóházának kiterjedt külkapcsolatai voltak.


Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Deganwy Castle című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Annales Cambriae (B), 13. század
  2. Put a cork in it. Geocaching.com
  3. Annales Cambriae (A)

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]