Danyiil Boriszovics Safran

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Danyiil Boriszovics Safran
Életrajzi adatok
Született1923. január 13.[1]
Szentpétervár
Elhunyt1997. február 7. (74 évesen)[2][1]
Moszkva
SírhelyTrojekurovszkoje temető
IskoláiSzentpétervári Konzervatórium
Pályafutás
Hangszergordonka
Díjak
  • Sztálin-díj
  • a Szovjetunió népművésze
  • A Szovjet-orosz Szövetségi Szocialista Köztársaság Művésze
  • a Szovjet-orosz Szövetségi Szocialista Köztársaság Érdemes Művésze
Tevékenység
  • zenész
  • zenepedagógus
  • gordonkaművész
SablonWikidataSegítség

Danyiil Boriszovics Safran (oroszul: Даниил Борисович Шафран, Petrográd, 1923. január 13.Moszkva, 1997. február 7.) zsidó származású orosz csellóművész.

Élete[szerkesztés]

Frida Mojszejevna zongoraművész és Borisz Safran, a Szentpétervári Filharmonikusok vezető csellistája gyermeke volt. Tízéves koráig apja tanította gordonkázni. 1933-tól Alekszander Strimer, a helyi konzervatórium professzora vette át a továbbképzést. Safran első koncertjén Csajkovszkij Rokokó variációival Albert Coates vezetésével csodagyerekként vált ismertté. 1937-ben, annak ellenére, hogy túl fiatal volt, benevezett egy országos versenyre, ahol első díjként egy Antonio Amati-csellót (1630-as keltezésű) nyert, amelyen egész koncertéletében játszott. Ennek a hangszernek valamivel kisebb mérete – ahogy Safran maga mondta – lehetővé tette számára, hogy merészebben játsszon, ezzel is hozzájárulva jellegzetes stílusának kialakulásához.

A második világháború alatt, 20 évesen Moszkvába költözött, és a Filharmóniai Társaság szólistája lett. 1949 és 1953 között fontos díjakat és kitüntetéseket kapott: 1949-ben Msztyiszlav Rosztropoviccsal együtt első díjat kapott a második, budapesti Világifjúsági és diáktalálkozón, 1950-ben pedig a prágai Hanuš Wihan-emlékversenyen is első díjat nyertek. 1953-ban megkapta a Szovjetunió Állami Díját.

Az 1950-es évek végétől a KGB által felügyelt művészek elit köréhez tartozott, és csak alkalmanként adhatott koncerteket Nyugaton és Távol-Keleten, ezért a keleti blokkon kívül viszonylag kevéssé ismerték.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b SNAC (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  2. Francia Nemzeti Könyvtár: BnF források (francia nyelven). (Hozzáférés: 2015. október 10.)

További információk[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Daniil Borissowitsch Schafran című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.