Csukás István-díj

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Csukás István-díj (CSID)
NévadóCsukás István
Alapítás éve2014
Ország Magyarország
Díjátadás
Első díjátadás2015. április 11., Mesemúzeum és Meseműhely
Hivatalos weboldal
hivatalos oldal

A Csukás István-díjat (röviden: CSID) 2014 augusztusában alapította Őze Áron, a Pesti Magyar Színház igazgatójaként. A díj nyertesei az ifjúsági és gyermekirodalmi műfajban tevékenykedő színházak, szakmai szervezetek vagy intézmények által beküldött művek lehetnek, meghívásos pályázat keretében, ezzel is megerősítve a gyermekelőadások alapjául szolgáló új magyar írások megrendelését, megjelenését és népszerűsítését. A kuratórium elnökségét maga a névadó író, Csukás István vállalta.

A díjról[szerkesztés]

Bár Őze Áron a díjat eredetileg a Pesti Magyar Színház számára alapította és álmodta meg annak igazgatójaként, leváltása (2015. január) után azonban a színház új vezetése már nem fogadta be a kezdeményezést. Perczel Enikő szorgalmazására a kuratóriumi tagok egybehangzó döntése alapján azonban életben tartották a díjat.

A pályázat meghívásos. A pályaműveket a kulturális intézményekhez, kiadókhoz, konkrét szerzőkhöz és dramaturgokhoz eljuttatott pályázati felhívásra várják. A beérkezett beadványokat a darabokkal kapcsolatos fontosabb tudnivalókkal (a kuratóriumi tagok ajánlása, a mű szinopszisa) egy részletes adatbázisba gyűjtik. Bizonyos pályaműveket teljes szöveggel is közzétesznek a díj honlapján. A Petőfi Irodalmi Múzeum a megalapítás óta támogatója és helyet biztosít a megbeszéléseknek a döntéshozatal során.

A nyertes darabok mindig a következő évadtervben jelennek meg, mint a magyarországi színházak nagyszínpadi vagy kamaraszínházi bemutatójának egyike. A díj az évről évre beérkező írások bemutatását szeretné országszerte elősegíteni, illetve – ez által is – megkönnyíteni a szakmai műhelyek közötti kommunikációt. Ügynöki feladatokat nem lát el, a darabok jogainak közvetítésében nem vesz részt, de a kapcsolatfelvételben segítséget nyújt.

Az első pályázat lezárása 2014 decemberében volt. Az első díjakat 2015. április 11-én az alapító Őze Áron adta át a budapesti Mesemúzeumban, a magyar költészet napja alkalmából tartott ünnepségen. A meghirdetett pályázatra 33 pályamű érkezett, amelyből 31 felelt meg teljesen a kiírásnak. 2015-ben a díj mögé állt a Meritum Arts Management Kft., mely ellátja a díj működtetésével járó pénzügyi és jogi menedzsment feladatokat, elősegíti az anyagi és pedagógiai háttér biztosítását, a rendezvények lebonyolítását, a díjátadó megszervezését és a kiadványok elkészítését. E mellett a kuratórium taglétszáma is megnőtt. A tervek között szerepel, hogy a három díjazott művet egy szakmai plénum előtt megrendezett felolvasó színházi esten is bemutatják.

2016. január 31-ig 24 szerzőtől 30 gyerek és ifjúsági mű érkezett a meghívásos pályázatra, azonban mivel csak kevés felelt meg a díj kuratóriuma által felállított szempontrendszernek, csak egy művet díjaztak. A nyertes szerző a Herendi Porcelánmanufaktúra által készített egyedi díjat és oklevelet kapott, alkotása pedig lehetőséget kap arra, hogy egy rendezővel és egy dramaturggal közös műhelymunka után bemutassák a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház és Művészetek Házában. A díjátadón a 2015-ben díjazott művekből készült kiadványokat is bemutatták, amelyek nyomtatásban való megjelenését és az átadási ünnepségének megvalósítását a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

2017-től már bemutatott darabokkal is lehet majd nevezni.[1]

A kuratórium[szerkesztés]

A kuratórium elnöke
A kuratórium tagjai

2014–2015-ben

2015–2016-ban

Díjazottak[szerkesztés]

  • 2014/2015
Dóka Péter: A sajtkirály
Gődény Balázs: Mesélj mesét!
Mikó Csaba: Kövérkirály
  • 2015/2016
Simon Réka Zsuzsanna: Pajzsika, Pimpó és az Ezerjó Lovagrend[2]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]