Cserlevélpohók

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Cserlevélpohók
Természetvédelmi státusz
Sebezhető
      
Magyarországon védett
Természetvédelmi érték: 10 000 Ft
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok
Törzs: Ízeltlábúak
Osztály: Rovarok
Rend: Lepkék
Család: Szövőlepkefélék
Nem: Phyllodesma
Tudományos név
Phyllodesma ilicifolia
(Linnaeus, 1758)
Hivatkozások
Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Cserlevélpohók témájú médiaállományokat és Cserlevélpohók témájú kategóriát.

A cserlevélpohók (Phyllodesma ilicifolia) a szövőlepkefélék családjába tartozó, Eurázsiában honos, hideg éghajlaton élő lepkefaj.

Megjelenése[szerkesztés]

A cserlevélpohók szárnyfesztávolsága a hímek esetében 3-3,8 cm; a nőstényeknél 3,4-4,2 cm. Teste sötétebb lilásbarna. Első szárnyai sárgásbarnák, vörösbarnák vagy szürkésbarnák, szegélyén széles szürke sávval. A szárnyakon két halvány, szürke, ívekből álló, szaggatott harántvonal húzódik, közöttük kis, vonalszerű középfolttal, mellette pedig nagyobb világosszürkés folt látható. Az erek barnán kihúzottak. A hátsó szárny sötétbarna, széles világosabb, elmosódott határú keresztsávval. Belső pereme világosabb színű. A fonák feltűnően markáns, a hátulsó szárny sötét. A rojt sötétbarnán-fehéren csíkozott.

Változékonysága nem számottevő.

Petéi tojásdadok, fehér színűek, sötét foltokkal és csíkokkal.

Hernyója rozsdabarna vagy szürkés, hátán széles sötét sávval, szelvényeként egy-egy fehér folttal és közöttük narancssárga csíkkal. Bábja zömök, feketésbarna.

Hasonló fajok[szerkesztés]

A nyárlevélpohók hasonlít hozzá.

Elterjedése[szerkesztés]

Eurázsiában honos a Brit-szigetektől egészen Japánig. A hideg éghajlatot kedveli, Európában Skandináviában gyakori, míg Közép-Európában inkább a hegyvidékek lakója. Ázsiában elsősorban a tajgaövben él. Magyarországon nagyon ritka, a Zemplénben és az Aggteleki-karszton találták meg.

Életmódja[szerkesztés]

Savanyú talajú, bokrokban gazdag, nyirkos, hűvös, hegyvidéki lomb- vagy fenyőerdőkben él.

Évente egy nemzedéke nő fel, imágóit április közepétől június elejéig lehet látni. Hernyója fekete- és vörösáfonya, valamint az alacsonyabb fűz-, rezgőnyár- és nyírfák, bokrok leveleivel táplálkozik. A kifejlett hernyó a levelek között sárgásfehér szövedékben bebábozódik. A báb áttelel.

Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 10 000 Ft.

Kapcsolódó cikkek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]