Ugrás a tartalomhoz

Cryptopsy

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Cryptopsy
Lord Worm énekes 2006-ban.
Lord Worm énekes 2006-ban.
Információk
EredetMontréal, Quebec, Kanada
Alapítva1988
Aktív évek1988-napjainkig
MűfajTechnikás death metal[1][2][3]
Deathcore (kései)
KiadóCentury Media Records, Regain Records, Displeased Records
Kapcsolódó előadókCapharnaum, Gorguts, Quo Vadis, Mythosis, 3 Mile Scream
Tagok
Eric Langlois
Flo Mounier
Christian Donaldson
Matt McGachy
Youri Raymond

A Cryptopsy weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Cryptopsy témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Cryptopsy egy technikás death metalt játszó együttes, mely Kanadában alakult.

Pályafutásuk során 6 stúdióalbumot és egy koncertlemezt jelentettek meg. Nagy hatást gyakoroltak a death metal azon ágára, ahol kiemelt szerepet kap a sebesség, valamint a technikás hangszerkezelés. Pályafutásuk alatt több mint 300,000 albumot adtak el.[4]

Pályafutás[szerkesztés]

Necrosis (1988–1992)[szerkesztés]

A Cryptopsy 1988-ban Necrosis néven alakult.[5] Az alapító tagok között Mike Atkin dobos, Steve Thibault gitáros és Dan Greening énekes volt megtalálható. Dan nem sokkal később vette fel a "Lord Worm" becenevet. Hozzájuk csatlakozott John Todds, mint basszusgitáros. A zenekar ezt követően számos demót megjelentetett (Mastication and Heterodontism-1989, Masticating on Pathogenia-1990, Realms Of Pathogenia-1991 és Necrosis-1992). A zenekar első koncertjére 1992-ben került sor, valamint ugyanebben az évben kezdték használni a Cryptopsy nevet.

Atkin a zenekar dobosa inkább egy thrash/speed metal jellegű irányba kívánta húzni az együttes szekerét, ezért hamarosan kilépett. Helyére a Todds becenévre hallgató Flo Mounier érkezett, akinek szélsebes és kemény dobolása nagyban meghatározta a zenekar későbbi hangzásvilágát. Ezt követően a zenekar tagsága egy új emberrel bővült Dave Galea gitáros személyében.

Blasphemy Made Flesh (1993–1995)[szerkesztés]

Kevin Weagle basszusgitáros csatlakozásával vették fel az első olyan demót, amin már a Cryptopsy név szerepelt. A 4 dalos anyag Ungentle Exhumation címmel jelent meg. Az anyag hallatán felfigyelt az együttesre a helyi Gore Records, mely később Great White North néven vált ismertté.

Az anyag révén a zenekar kisebb ismertségre tett szert a kanadai death metal undergroundban, valamint Németországban, ahol az Invasion Records gondozta a felvételt.

1994-ben Kevin Weagle basszusgitáros kilépett, helyére Martin Fergusson került. Dave Galea szintén elhagyta a zenekart, helyére Jon Levasseur került. Ez a felállás rögzítette a debütáló albumot, mely 1994-ben jelent meg Blasphemy Made Flesh címmel. Az album további híveket szerzett a zenekarnak. Annak ellenére, hogy a lemezt elismerő kritikák övezték a zenekarnak nehézségekkel kellett szembenéznie. Az Invasion Records csődbe került, ezért nem tudták teljes odaadással támogatni sem a lemezt, sem az azt követő turnét. A turnét követően Steve Thibault elhagyta a zenekart, de Martin Fergusson basszusgitáros is a kilépés mellett döntött. Helyére Eric Langlois került, aki a slap technika gyakori alkalmazásával egyfajta funky hangzással gazdagította a Cryptopsy hangzást.

None So Vile (1996–1997)[szerkesztés]

1996-ban Jon Levasseur gitárossal bővült a Lord Worm, Flo Mounier, Eric Langlois trió. Ez a felállás készítette el a None So Vile albumot. A korong a svéd Wrong Again Records kiadásában jelent meg. A korong a technikás death metal egyik legnagyobb hatású albuma lett az évek múlásával.[5] Hatását tekintve sokan a Suffocation Pierced From Within albumával említik egylapon. Levasseur jeleskedett a dalszerzésben, aki gyors, összetett riffjeit a színpadon már Miguel Roy másodgitárossal adta elő.

A turnét követően Lord Worm elhagyta az együttest zenei nézeteltérésekre hivatkozva, de döntésében szerepet játszott tanári karrierje is. 1997-ben csatlakozott hozzájuk Mike DiSalvo énekes,[6] aki Bostonból származik. Mike hangja kevésbé volt olyan brutális, mint elődjéé, hangjában nagy szerepet kaptak a hardcore vokalizálás jellegzetességei is. 1997 júliusában felléptek a Milwaukee Metalfest XI fesztiválon, ahol sok amerikai rajongóra tettek szert, de a Century Media Records is ekkor szerződtette le a zenekart.

Whisper Supremacy,…And Then You'll Beg (1998-2001)[szerkesztés]

A következő nagylemez Whisper Supremacy címmel 1998-ban jelent meg immáron a Century Media Records égisze alatt. A korongon már Miguel Roy gitárjátéka is hallható volt. Zeneileg jazz hatásokkal bővült a hangzásuk. Sokan kritizálták Disalvo kevésbé mély tónusú énekhangját, egyesek viszont tetszésüket fejezték ki, mondván, hogy így legalább érthetőek a dalszövegek. A megjelenést követően a zenekar lebonyolította első amerikai turnéját, aminek következtében jelentősen megnőtt a rajongótáboruk. A turnén a Nile és a Gorguts voltak a partnereik.[7]

A turné végére már több mint 50000 darabot adtak el az albumból.[8]

2000-ben jelent meg a következő nagylemez ...And Then You'll Beg címmel, melyen már Alex Auburn gitáros volt hallható, Miguel Roy helyett. A lemez nemvolt olyan szélsőséges mint elődjei, annak ellenére, hogy a technikás hangszerkezelés és a kísérletező jelleg továbbra is fontos építőelemei voltak zenéjüknek. A turné első felében Mike DiSalvo elhagyta a zenekart, hogy több időt tölthessen barátnőjével és kislányával. Helyére Martin Lacroix került, akivel be tudták fejezni a lekötött európai és japán koncerteket.

Alex Auburn gitáros.

None So Live (2002–2004)[szerkesztés]

2001 júniusában szülővárosukban Montréalban adtak koncertet, ami végül rögzítésre is került. A felvétel None So Live címmel jelent meg 2003 májusában. Ez az anyag volt Lacroix első hozzájárulása a Cryptopsy diszkográfiához. A zenekar hamar rájött, hogy a francia anyanyelvű Lacroix nem beszéli elég folyékonyan az angol nyelvet, ezért a dalszövegek írásában sem tud olyan aktívan részt venni, mint két elődje.

2003-ban bejelentették, hogy Lord Worm az eredeti énekes újra csatlakozik a zenekarhoz. 2004 nyarán kanadai turnét tettek, ahol csatlakozott hozzájuk a korábbi gitáros Jon Levasseur is. Október 9-én jelentették be, hogy a zenekar új másodgitárosa Dan Mongrain lett, aki korábban a Gorguts tagja volt. A turné többi részében az egész None So Vile albumot eljátszották, de előkerültek dalok a Blasphemy Made Flesh és a Whisper Supremacy albumokról is. A turné 2004 novemberében ért véget. A zárókoncertre a Trois-Rivieres-beli Metalfest IV fesztivál keretein belül került sor. A fellépés DVD-n is megjelent mely a Live at Trois-Rivieres Metalfest IV címet kapta.

Once Was Not (2005–2006)[szerkesztés]

2005. január 31-én, Jon Levasseur bejelentette, hogy már megunta az extrém hangzású muzsikákat. Ezt követően Jon és a zenekar útjai békében elváltak. Ezt követően Dan Mongrain gitáros is kilépett, hogy saját zenekarával a Martyrral dolgozzon tovább. A zenekart ezt követően bejelentette, hogy soron következő nagylemeze 2005. október 18-án fog megjelenni Once Was Not címmel. Az albumon Lord Worm énekes volt hallható Flo Mounier, Eric Langlois, és Alex Auburn mellett. Zeneileg a technikás és brutális death metal vonalat folytatták. Szeptember 28-án a zenekar tudatta a rajongókkal, hogy megtalálták az új turnégitárost Christian Donaldson személyében.

A megjelenést észak-amerikai turné követte a Suffocation, a Despised Icon és az Aborted társaságában. A zenekar ezt követően egy kisebb szünetet tartott. Flo Mounier megjelentette Extreme Metal Drumming 101 címre keresztelt oktató DVD-jét. Az együttes ezek után Európában turnézott a Grave, az Aborted és a Dew-Scented zenekarokkal, majd Amerikában és Ausztráliában folytatták a turnét. A zárásra ismét Európában került sor, ezennel Angliában és Skandináv területeken játszottak.

The Unspoken King (2007-)[szerkesztés]

A soron következő nagylemez eredetileg a "The Book of Suffering" címet kapta volna, és dupla formátumban jelent volna meg.[9] Azonban a zenekar 2007. április 23-án tudatta a rajongókkal, hogy Lord Wormot kirúgták a zenekarból.[10] A hír megjelenése után Worm azt állította, hogy nem rúgták ki a zenekarból. Azt állította, hogy egészségügyi problémái miatt önszántából hagyta el az együttest. 2007. december 4-én bejelentették, hogy a zenekar tagsága Matt McGachy énekessel és Maggie Durand billentyűssel bővült. Az új album 2008. június 24-én jelent meg The Unspoken King címmel.

A lemez nagy meglepetést okozott, hiszen a korábbi irányvonal szinte nyomtalanul eltűnt. Előtérbe kerültek a lassabb tempók, a billentyűs hangszerek, a dallamos ének. Az anyag zeneileg közelebb állt a divatos deathcore irányzathoz, mint a death metalhoz.[11] A korong a régebbi rajongók többségének nagy csalódást okozott. A zenekar az "It's Dinner Time" címre keresztelt szerzeményét feltette a myspace oldalára is. 2009 februárjában Alex Auburn gitáros bejelentette távozását a Cryptopsy soraiból. Néhány hónappal később az együttes bejelentette, hogy Youri Raymond személyében megtalálták Auburn utódját, valamint bejelentették, hogy nekiláttak az új album megírásának is.

Tagok[szerkesztés]

Cryptopsy tagok
(1988–1992) Necrosis tagok.
  • Lord Worm – ének
  • Steve Thibault – gitár
  • John Todds – basszusgitár
  • Mike Atkin – dob
  • Steve Shyy – billentyűs hangszerek (stúdióban és koncerten is)
(1992–1993)
  • Lord Worm – ének
  • Dave Galea – gitár
  • Steve Thibault – gitár
  • Kevin Weagle – basszusgitár
  • Flo Mounier – dob
(1993–1995)
Ungentle Exhumation
Blasphemy Made Flesh
  • Lord Worm – ének
  • Steve Thibault – gitár
  • Jon Levasseur – gitár
  • Martin Fergusson – basszusgitár
  • Flo Mounier – dob
(1996–1997)
None So Vile
  • Lord Worm – ének
  • Jon Levasseur – gitár
  • Eric Langlois – basszusgitár
  • Flo Mounier – dob
(1997–1999)
Whisper Supremacy
  • Mike DiSalvo – ének
  • Jon Levasseur – gitár
  • Miguel Roy – gitár
  • Eric Langlois – basszusgitár
  • Flo Mounier – dob
(1999–2001)
…And Then You'll Beg
  • Mike DiSalvo – ének
  • Jon Levasseur – gitár
  • Alex Auburn – gitár
  • Eric Langlois – basszusgitár
  • Flo Mounier – dob
(2001–2003)
None So Live
  • Martin Lacroix – ének
  • Jon Levasseur – gitár
  • Alex Auburn – gitár
  • Eric Langlois – basszusgitár
  • Flo Mounier – dob
(2003–2004)
  • Lord Worm – ének
  • Jon Levasseur – gitár
  • Alex Auburn – gitár
  • Eric Langlois – basszusgitár
  • Flo Mounier – dob
(2004–2005)
Once Was Not
  • Lord Worm – ének
  • Alex Auburn – gitár
  • Eric Langlois – basszusgitár
  • Flo Mounier – dob
(2005)
  • Lord Worm – ének
  • Alex Auburn – gitát
  • Daniel Mongrain – gitár
  • Eric Langlois – basszusgitár
  • Flo Mounier – dob
(2005–2007)
  • Lord Worm – ének
  • Alex Auburn – gitár
  • Christian Donaldson – gitár
  • Eric Langlois – basszusgitár
  • Flo Mounier – dob
(2007–2008)
The Unspoken King
  • Matt McGachy – ének
  • Alex Auburn – gitár
  • Christian Donaldson – gitár
  • Eric Langlois – basszusgitár
  • Maggy Durand – billentyű
  • Flo Mounier – dob
(2008–2009)
  • Matt McGachy – ének
  • Alex Auburn – gitár
  • Christian Donaldson – gitár
  • Eric Langlois – basszusgitár
  • Flo Mounier – dob
(2009-től
  • Matt McGachy – ének
  • Christian Donaldson – gitár
  • Youri Raymond – gitár
  • Eric Langlois – basszusgitár
  • Flo Mounier – dob

Jelenlegi tagok[szerkesztés]

  • Flo Mounier – dob, háttérvokál (1992-)
  • Eric Langlois – basszusgitár (1995-)
  • Christian Donaldson – gitár (2005-)
  • Matt McGachy – ének (2007-)
  • Youri Raymond – ritmusgitár, vokál (2009-)

Korábbi tagok[szerkesztés]

Ének
  • Lord Worm – (1988–1997, 2003–2007)
  • Mike DiSalvo – (1997–2001)
  • Martin Lacroix – (2001–2003)
Ritmusgitár
  • Steve Thibault – (1988–1995, 1996)
  • Miguel Roy – (1996–1999, 2004)
  • Alex Auburn – (1999–2009)
Basszusgitár
  • John Todds – (1988–1992) (a Necrosis tagjaként.)
  • Kevin Weagle – (1992–1993)
  • Martin Fergusson –(1994–1995)
Szólógitár
  • Dave Galea – (1992–1993, 2000)
  • Jon Levasseur – (1993–2005)
Billentyű
  • Maggy Durand – (2007–2008)
Dob
  • Mike Atkin – (1988–1992)

Vendégzenészek[szerkesztés]

  • Dan Mongrain – gitár (2004)
  • Steve Shyy – billentyű (a Necrosis tagjaként)


Diszkográfia[szerkesztés]

Nagylemezek[szerkesztés]

Koncertlemezek[szerkesztés]

Demok[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Cryptopsy című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]