Cristina Deutekom

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Cristina Deutekom
Életrajzi adatok
Születési névChristine Engel
Született1931. augusztus 28.
Amszterdam
Elhunyt2014. augusztus 7. (82 évesen)
Amszterdam
IskoláiConservatorium van Amsterdam
Pályafutás
Műfajokopera
Hangszerénekhang
Hangszoprán
DíjakKnight of the Order of Orange-Nassau (1974)
Tevékenységénekesnő
A Wikimédia Commons tartalmaz Cristina Deutekom témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Cristina Deutekom (szül: Christina vagy Stientje Engel, Amszterdam, 1931. augusztus 28.Amszterdam, 2014. augusztus 7.) holland opera-énekesnő. Elsősorban koloratúra technikájáról ismert művész, akit Christine Deutekom és Christina Deutekom neveken is ismer a világ.

Hangját drámai koloratúraként lehetne legjobban jellemezni, bár a lirico spinto hihetetlen koloratúra technikával talán pontosabb kifejezés volna.

Művészkorszaka szinten minden kimagasló tenorjával énekelt együtt: Franco Corellivel, Luciano Pavarottival, Plácido Domingóval, José Carrerasszal, Alfredo Krausszal, Carlo Bergonzival és Nicolai Geddával is.

Pályafutása[szerkesztés]

Kezdeti, jelentéktelenebb szerepei után 1963 hozta el számára az áttörést Mozart A varázsfuvola Az Éj Királynője szerepének megformálásával a De Nederlandse Opera színpadán. Ezt a szerepet azután Európa minden jelentősebb operaszínpadán elénekelte, sőt 1968-ban a New York-i Metropolitan-ben is. 1974-ben a MET évadnyitó előadásában Plácido Domingo partnereként Elena szerepét játszotta A szicíliai vecsernyében.

Repertoárját folyamatosan bővítette. Az Éj Királynője mellett más Mozart szerepeket is énekelt, köztük volt a Donna Anna (Don Giovanni), a Fiordiligi (Così fan tutte) és a Vitellia (Titus kegyelme). Zajos sikereket aratott Olaszországban is a bel canto olyan szerepeiben, mint Rossini (Armida), Bellini (Norma, A puritánok) vagy Donizetti (Lammermoori Lucia).

Olyan repertoárral tett szert vitathatatlan nemzetközi hírnévre, amely magába foglalta Verdi nagy, drámai szerepeit is, mint az Abigaile (Nabucco), a Lady Macbeth, a Leonora (A trubadúr), az Amelia (Az álarcosbál), az Elena (A szicíliai vecsernye), valamint olyan szerepeket is, amelyeket kereskedelmi felvételeken is hallhatunk: Giselda (A lombardok) és Odabella (Attila).

Végül Puccini Turandot című operája címszerepének eléneklésére is vállalkozott.

Deutekom színpadi karrierje 1987-ben, szívinfarktusa eredményeként, hirtelen véget ért. Ezután mesterkurzusokat szervezett, a világ minden táján. 2001-ben a hágai Királyi Konzervatórium vendégtanára volt. 2004-ben elszenvedett agyvérzése után végleg elhagyta a művészi közéletet.

Főbb szerepei (operákban)[szerkesztés]

Elismerései[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]