Cobolyprém

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Cobolyprém

Névváltozatok:
r. hu: nyuszt (a 18. sz. közepéig, TESz I. 453. l.) de: Zobelfell, Zobel, cs: sobol, la: sabellinus, fr: zibelin
Rövidítések

A cobolyprém a címertanban ritkán előforduló prémfajta. A heraldikai borítások részeként a prémek közé tartozik. A színe és vonalkázása megegyezik a fekete színével.

Főleg a német és néha a cseh heraldikai elméletben fordul elő. Már a címertan kezdeteinél is használták, ezért a fekete szín a heraldikában eredetileg valószínűleg a cobolyból származott.

A fekete szín helyett kezdetben cobolyprémet (is) alkalmaztak a pajzson. A korai időkben ilyen volt például a von Zollern grófok címere. A coboly (de: Zobel) a középkorban tehát egyrészt a minnesängerek által a fekete szín számára használt elnevezés volt, másrészt a pajzsra ténylegesen is felerősített cobolyprém. Például Konrad von Würzburg (1230 k.-1287) Turnier von Nantheiz (1258 k.) című művének 400. sorában olvashatjuk a zobel kifejezést, mely a fekete színt jelenti.

A szó eredete[szerkesztés]

A coboly szó a magyarban már 1150 körül kimutatható.[1] A coboly szó (en: sable, de: Zobel, fr: sable, zibeline, it: zibelino, sk: sobol, ru: сóболъ) az oroszból terjedt el Európa-szerte, már a 7. századtól. Az orosz szó eredete vitatott. A magyarban a 18. század derekáig általában a nyuszt volt a coboly neve. Anonymus sabelum adatai arra mutatnak, hogy a szó szoboly formában a kereskedelem révén már az óoroszból átkerülhetett a magyarba, de idővel elavult.[2]

A nyusztra van adat 1229-ből és a Besztercei szójegyzékből (1395 k.): sabellína: nuz ber gerezna. A finnugor, esetleg az uráli korban a nyuszt elődjének jelentése már 'coboly' lehetett, esetleg 'menyét, nyest, nyuszt', és esetleg 'sarki róka'.[3]

Marek Sobola címere
Marek Sobola címere

A heraldikai cobolyprém[szerkesztés]

A fekete (en: sable) a brit és a francia heraldikában szín, de a német és a lengyel, valamint egyes közép-európai országokban néha egyben prémnek is tekintik. Mivel a prémeknek nem kell megfelelniük a színtörvénynek, például egy fekete keresztet is el lehet helyezni kék vagy vörös alapon, mint például Albánia zászlóján, bár ez utóbbi aligha lehet tudatos heraldikai megfontolás.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. 1150 k. /13-14. sz.: "ultra modum habundanter inveniuntur zobolini"; "de pellibus zobolorum"; "doudecim pelles ermelinas et XII zobolos" (Anonymus Gestája, kiadja: Jakubovich Emil, SRH I: 1, 14.)
  2. TESz. I. 453. l.
  3. TESz II. 1059. l.

Lásd még[szerkesztés]

nyestprém, prémek (heraldika), fekete (heraldika)