Cikkjelölt:Skibidi Toilet

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Skibidi Toilet egy machinima websorozat YouTube- videókbólés rövidfilmekből , amelyet Alexey Gerasimov készített, és amelyet a DaFuq!?Boom! . A Source Filmmaker felhasználásával készültsorozat egy kitalált háborút követ nyomon emberfejű vécék és humanoid karakterek között, akiknek elektronikus eszközei vannak a fejeknek. Az első rövidfilm 2023 februári közzététele óta a Skibidi Toilet internetes mémként terjedtel a különböző közösségi média platformokon, különösen a Generation Alpha által . Sok kommentátor úgy tekintett a sorozatra, mint az Alfa-generáció első betörésére az internetes kultúrába , versenyezve a korábbi Z generációval .

Telek és jellemzők[szerkesztés]

A nagyrészt párbeszédektől mentes sorozat az éneklő, emberfejű vécék – a névadó „Skibidi Toilets” – és a fejük helyén CCTV kamerákkal, hangszórókkal és televíziókkal ellátott humanoidok közötti konfliktust ábrázolja. Egy New York- i hangulatú környezetben a Skibidi Toilets és vezetőjük, G-Man fenyegeti az emberiséget. Kétféle humanoid, operatőr és beszélő köt szövetséget a vécék ellen. Mindegyikben van egy a maga nemében, amely sokkal nagyobb, mint a többi, amelyet "titánoknak" neveznek. Egy WC-parazita megfertőzi a Speaker Titánt, ami áldozatokhoz vezet. Később a sorozatban bemutatkoznak a tévéfejű humanoidok és titánjaik, akik segítségével a beszélő titán kiszabadul az elmekontroll alól. A csata más városokra is átterjed, ahol a titánok elpusztítják a G-Mannek tűnőt, de később kiderül, hogy csaló. A titánok összeülnek, és úgy tűnik, legyőzik az ötletgazdát, a Scientist Toiletet, de ismét megtéveszti őket egy csali. Az igazi Scientist Toiletről kiderül, hogy rejtőzködik. Egy sztrájkküldetés után a Scientist Toilet vereséget szenved, de a legénység egy tagját kivéve mindenki meghal. Az egyetlen megmaradt tagot elszállítják, hogy találkozzon a titkos ügynökkel, egy titokzatos emberrel, aki látszólag részt vett a WC-k létrehozásában.

A Business Insider úgy jellemezte a sorozatot, mint "végtelen fegyverkezési versenyt, mivel a WC-k és ellenségeik is erősebb harcosokat termelnek".  A Timbaland  „ Give It to Me ”és Biser King „Dom Dom Yes Yes” című dalaiból, [  összeállításajelenik meg minden epizódban témaként. a Skibidi WC-k közül, és innen származik a Skibidi név is .  A Tears for Fears " Mindenki akarja uralni a világot " címűfilm néhány videóban a kamerafej-ellenállás témájaként szerepel.

A műsor tartalmaz utalásokat videojátékokra, például G-Man karakterre, akinek a neve a Half-Life videojáték-sorozatból származik , és az Operatőrök által előadott táncokat a Fortnite online játék hangulatjelei ihlették .

Háttér és gyártás[szerkesztés]

A Skibidi WC-t Alexey Gerasimov ( oroszul : Алексей Герасимов , 1997-ben vagy 1998-ban született),  más néven " DaFuq!?Boom! " és " Blugray " gyártja .  2014 óta önállóan tanul animációt. Grúziában él .  Csatornája már látott korábbi slágereket; az I'M AT DIP című videóját 2023 júliusáig több mint 45 millióan nézték meg.

Először 2023 februárjában adták ki,  minden epizód a Source Filmmaker , egy ingyenes, Valve által kiadott 3D számítógépes grafikus szoftver segítségével készült , amelyet gyakran klipek és filmek online készítésére és szerkesztésére használnak.  A sorozatban használt egyes eszközök olyan videojátékokból származnak, mint a Half-Life 2 és a Counter-Strike: Source .  2022-ben Biser King „Dom Dom Yes Yes” című dala TikTok mém lett.  Egy másik TikTok-felhasználó, Paryss Bryanne viszont parodizálta ezt a mémet, kiegészítve azt a ráncos színészi stílusával, gyors vágásokkal. Gerasimov az ő adaptációját említi a Skibidi Toilet egyik inspirációjaként .

Néhány naponta új videók jelennek meg, és az epizódok közötti távolságot megnövelték a gyártás minőségének javítása érdekében.  2024 januárjától egy moszkvai lakos bejelentése nyomán az orosz rendőrség vizsgálja a sorozatot a gyerekek állítólagos bántalmazása miatt.

Fogadás és befolyás[szerkesztés]

Népszerűség[szerkesztés]

A Skibidi Toilet közönsége túlnyomórészt a 2012 után született Alfa-generációhoz tartozik . Bár a sorozat nem jelenik meg a YouTube Kidsben , egy 13 éven aluli gyermekek számára készült alkalmazásban, mégis népszerű az általános iskolások körében.  A Skibidi Toilet arra késztette közönségét, hogy olyan rajongói alkotásokat hozzanak létre és tegyenek közzé , mint például játékok, fan-fiction és művészet,  valamint a Generation Alpha szleng , a „skibidi”.  A szleng beépült egy Tiktok mémbe, amely a dalszövegekben szereplő szavakat különféle Gen Alpha szlengekkel helyettesíti, értelmetlen eredményt hozva létre.

2023 novemberéig a Skibidi Toilethez kapcsolódó YouTube-videók több mint 65 milliárd megtekintést gyűjtöttek össze, míg a TikTok közösségimédia-platformon a „Skibidi Toilet” hashtag népszerű, és 15,3 milliárd megtekintést jelent. Decemberre a csatorna "DaFuq!?Boom!" 37 millió feliratkozót gyűjtött össze, olyan gyors növekedést tapasztalva, hogy időnként meghaladta a MrBeast , a YouTube második legtöbbet előfizetett csatornájának előfizetőit . A sorozat megtalálta az utat az internetes mémekbe és az Instagram- videókba. A Washington Post odáig ment, hogy "az év legnagyobb online jelenségének" nevezte.

A Tubefilter rangsora szerint 2023. április végére a "DaFuq!?Boom!" bekerült az ötven legnézettebb YouTube-csatorna közé az Egyesült Államokban, a 33. helyen. Júniusra a csatorna elérte az ötmilliárd megtekintés mérföldkövet, ezzel a hónap legnézettebb YouTube-csatornája lett az Egyesült Államokban. A szerkesztő, Sam Gutelle megjegyezte, hogy korábban a csatorna nagyrészt a radar alatt létezett, kivéve néhány "animációs diehardot a mém közösségben". A Daily Dot mellékkiadványa, a Passionfruit azt gyanította, hogy a sorozat népszerűsége annak tudható be, hogy a "tervek kombinálták az egyszerű, aranyos stílust és a furcsa elemeket", más népszerű karakterekre, például Sansra és Siren Headre hivatkozva .

kritikus fogadtatás[szerkesztés]

A Dazed életmódmagazin a Skibidi Toiletet "frenetikusnak, kiszámíthatatlannak, viccesnek és időnként őszintén nyugtalanítónak" jellemezte .  A Yahoo In The Know egy mobiljátékhoz hasonlította az animációs stílust, és úgy írta le, hogy "szaggatott mozdulatokkal és eltúlzott arckifejezésekkel rendelkezik". A Cartoon Brew , egy animációra összpontosító webhely azt állította, hogy bár a Skibidi Toilet "durvának tűnhet a nagy stúdiók árához képest [...] nem kérdéses, hogy Geraszimov olyan filmkészítő, aki érti az ütemezést, a kameramunkát és a hangzást." tervezés, és hogyan meséljünk el egy történetet."

Sok publikáció kiemelt egy vírusos tweetet , amelyben @AnimeSerbia felhasználó a Generation Alpha 's Slender Man-nak nevezte a sorozatot . Az Insider azt állította, hogy a sorozat egy új nemzedék kezdetét példázza, amely egyre előtérbe kerül, példaként a millenniálisok és a Z generáció kapcsolatát használva,  ezt az álláspontot ismételte meg az Indy100 , aki megjegyezte, hogy „[Z generáció] ugyanazzal a gúnyolódással és gúnyolódással kell szembenézniük, mint amit a Millenárisoknak osztottak ki”. A News.com.au véleménye szerint "[a sorozat] időszerű emlékeztető arra, hogy a Gen Alpha a láthatáron van".

A Washington Post felhívta a figyelmet a sorozat egyediségére abban, hogy teljes egészében rövid formátumú videókból hoz létre narratívát, és megjegyezte, hogy a YouTube képes releváns maradni a TikTokkal való verseny közben .  Adam Bumas Ryan Broderick hírlevelének, a Garbage Day- nek egy vendégdarabjábanmegjegyezte, hogy a sorozat "furcsa internetes esztétikába" hajlik, nosztalgikus elemet teremtve. A Business Insider megismételte ezt, megjegyezve, hogy a sorozat régi videojáték-eszközöket használt.

Számos szülői webhely  és indonéz újság  azt állította, hogy a Skibidi WC erőszakossága és bizarr látványvilága káros hatással lehet a kisgyermekekre, és ezt "Skibidi WC-szindrómának" nevezték el ( indonézül : sindrom Skibidi WC ). A The Guardian elutasította ezeket az állításokat, és " morális pániknak " minősítette .  Vírusos videók jelentek meg, ahol gyerekek ülnek különböző konténerekben, és utánozzák a WC-t.