Billy, a Kölyök (film)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Billy, a Kölyök
(The Kid)
2019-es amerikai film
RendezőVincent D’Onofrio
ProducerJordan Schur
Nick Thurlow
Sam Maydew
David Mimran
Műfaj
ForgatókönyvíróAndrew Lanham
FőszerepbenEthan Hawke
Dane DeHaan
Jake Schur
Leila George
Chris Pratt
ZeneLatham Gaines
Shelby Gaines
OperatőrMatthew J. Lloyd
VágóKatharine McQuerrey
Gyártás
GyártóSuretone Pictures
OrszágUSA
Nyelvangol
Játékidő96 perc[1]
Költségvetés7 millió amerikai dollár[2]
Forgalmazás
ForgalmazóLionsgate Films
BemutatóUSA 2019. március 8.
Magyarország (DVD-n)
KorhatárTizennyolc éven aluliak számára nem ajánlott
Bevétel1,6 millió $[3]
További információk
SablonWikidataSegítség

A Billy, a Kölyök (eredeti cím: The Kid) 2019-ben bemutatott amerikai életrajzi westernfilm, amelyet Vincent D’Onofrio rendezett Andrew Lanham forgatókönyvéből. A főszerepet Ethan Hawke, Dane DeHaan, Jake Schur, Leila George, Chris Pratt, Adam Baldwin és D'Onofrio alakítja.

A filmet 2019. március 8-án mutatták be az Amerikai Egyesült Államokban.

Rövid történet[szerkesztés]

Rio Cutler kénytelen szövetséget kötni Pat Garrett helyi seriffel és a hírhedt törvényenkívülivel, Billy, a Kölyökkel, hogy megmentse húgát, Sarát Grant Cutlertől, a fiú gengszter nagybátyjától.

Cselekmény[szerkesztés]

A fiatal Rio Cutler (Jake Schur) az éjszaka folyamán megöli részeges apját, amikor sikertelenül próbálja megmenteni édesanyját a halálra veréstől. Nagybátyja, Grant Cutler (Chris Pratt) lövést hall a házból, ezért bemegy oda; a testvére meggyilkolásának láttán feldühödve rátámad a fiúra. Rio egy üvegszilánkkal arcon szúrja, ő és a húga, Sara (Leila George) pedig elmenekülnek. A lány ellop egy lovat, és egy elhagyatott kunyhóban keresnek menedéket; Santa Fében akarnak találkozni az anyjuk régi barátjával.

Amikor felébrednek, Billy, a Kölyök (Dane DeHaan) és bandája fogadja őket. Rio megmutatja Billynek az anyja képét, aki elárulja, hogy ő is megölte az apját, hogy megvédje az anyját. Amikor a banda egyik tagja kimegy megnézni a lovakat, Pat Garrett seriff (Ethan Hawke) és az emberei lelövik, akik aztán csapdába ejtik a bűnözőket a kunyhóban. Lövöldözés következik, Garrett csapata végül foglyul ejti őket. Sara figyelmezteti Riót, ne menjen ki, mert attól tart, hogy felakasztják, ha elárulja, hogy ő ölte meg az apjukat. Rio lehetőséget lát arra, hogy biztonságban eljusson Santa Fébe, és kimegy. Garrett kérdezgetni kezdi Riót és Sarát; elmondják neki, hogy az anyjuk meghalt, és miközben Sante Fé felé utaztak, elszakadtak az apjuktól. Garrett gyanakvónak tűnik, de magával viszi őket.

A csapat megáll egy mexikói farmon, ahol Billy meglátja a szeretőjét, akinek megígéri, hogy visszatér hozzá. Miközben Billy ellenségeskedik Garrett-tel vacsora közben, Rio vajat csúsztat a zsebébe, hogy kiszabaduljon a bilincsből, Billy azzal fenyegetőzik, hogy megöli az egyik helyettest, ha nem engedik szabadon. Garrett előveszi a pisztolyát, és megfenyegeti, hogy le fogja lőni a bűntárs Dave Rudabaugh-t, aki Billyvel össze van bilincselve a bokájánál. Mivel nincs lehetőség a szökésre, a helyzetet végül megoldják. Később Garrett mesél Riónak az első emberről, akit megölt, és megkérdezi tőle, hogy akar-e valamit mondani neki, de Rio nemet mond.

Amikor elérik Santa Fét, Romero seriff (Vincent D’Onofrio) ragaszkodik ahhoz, hogy Dave-vel együtt Billyt is őrizetbe vegyék. Garrett ellenségeskedést érez, ezért postakocsit ragad, és fegyveres összetűzés közepette elindul Billyvel Lincoln megyébe, ahol Billy bíróság elé állhat. Rio és Sara a balhé közben elszökik, és egy táncteremben megkeresik anyjuk barátját, de Grant és bandája rajtuk ütnek. Azt mondja nekik, hogy az anyjuk prostituált volt, és azért ölte meg az apját, mert Sarát is prostivá tette volna. Kiállítja Riót az utcára, Sarát pedig magával viszi. Rio meglátja Dave-et, akit éppen akasztani készülnek, és Dave tájékoztatja Riót, hogy Billy-t is felakasztják Lincolnban, ekkor átad neki egy levelet Billy-től, amiben azt állítja, hogy tudja, hová vitték el Sarát. Rio ellop egy lovat, szerez egy pisztolyt, ellovagol Lincolnba, és elmegy a börtönbe, hogy meglátogassa Billyt, de egy helyettes elküldi. Hogy bejusson a börtönbe, Rio kirabol egy bankot, de egy helyettes meglövi. A börtönben Billy szökést tervez, és felajánlja, hogy elhozza Riót is. Garrett ismét megkérdezi Riót, hogy van-e mondanivalója, ismét nemet mond, Garrett pedig elhagyja a várost.

Billy megvalósítja a tervét. A mellékhelyiségbe menet megtámadja az őrt és megszökik; amikor az őr elfut, Blly lelövi. Megszerzi a bilincsek kulcsait, és kiszabadítja Riót. Ellopnak egy lovat, és elindulnak a mexikói farmra; Billy megígéri, hogy segít megtalálni Sarát, de a farmra érve Billy rájön, hogy a szeretője terhes, és figyelmen kívül hagyja Rio segítségkérését.

Garrett utoléri Billyt a farmon, és megöli. Rájön, hogy Billy nem segíthetett volna neki. Rio elmondja Garrettnek az igazságot az apjáról és a nővéréről. Elmennek a Puerto de Luna-i bordélyházba, ahol Rio megkeresi Sarát, míg Garrett találkozik Granttel. Grant elmeséli Garrettnek, hogy egyszer látta, amint a bátyja vérfertőzést csinál; amikor elmondta az apjának, durván megverték, és azt mondták neki, hogy tartsa a száját. Rio előkerül Sarával, és Grant túszul ejti a fiút a dulakodás alatt, amelynek során lövöldözni kezdenek, és Sara lelövi az egyik férfit, aki megerőszakolta őt a nagybátyja bandájából.

Garrett üldözőbe veszi Grantet, ahol Grant megfenyegeti, hogy megöli Riót, ha nem engedi el. Garrett elmondja Grantnek, hogy tanúk fogják tanúsítani, ha gyáván elfut előle.

Garrett tisztességes tűzpárbajra hívja ki Grantet, amit elfogad, és félretolja Riót. Sara hirtelen előbukkan a kocsmából, és megzavarja Garrett figyelmét. Grant lépésre szánja el magát, de Rio fejbe lövi.

Mielőtt Garrett elhagyja a várost, elmondja a testvéreknek, hogy még sok jóság és elegendő élet van bennük. Miközben Sara és Rio ellovagolnak, Rio arra biztatja nővérét, hogy emlékezzen arra, amit egyszer mondott neki, hogy nem baj, ha félsz, csak próbálkoznod kell, és tovább kell menned, amíg nem találsz valami jót az életben.

Szereplők[szerkesztés]

Szerep Színész Magyar hang
Pat Garrett seriff Ethan Hawke Stohl András
Billy "A Kölyök" Bonney Dane DeHaan Előd Álmos
Rio Cutler Jake Schur
Sara Cutler[4] Leila George
Grant Cutler Chris Pratt Miller Zoltán
Bob Olinger Adam Baldwin Epres Attila
Romero seriff Vincent D’Onofrio
Paul Jankowski Keith Jardine
Charlie Bowdre Chris Bylsma
Tom Pickett Clint Obenchain
Dave Rudabaugh Chad Dashnaw
Billy Wilson Charlie Chappell
Joseph Santos James W. Bell
Oran Moler Hawk D'Onofrio
Mirabel Jenny Gabrielle

A film készítése[szerkesztés]

2017 áprilisában bejelentették, hogy Vincent D’Onofrio rendező és főszereplő lesz a filmben. 2017 júliusában Dane DeHaan kapta meg Billy, a Kölyök szerepét. 2017 augusztusában kiderült, hogy Chris Pratt is szerepelni fog a filmben. 2017 szeptemberében Jake Schur kapta meg a címszerepet.[5]

A forgatás 2017 októberében kezdődött az új-mexikói Santa Fé környékén, az operatőr Matthew J. Lloyd volt.[6]

Bemutató[szerkesztés]

Az első előzetes 2019. február 21-én debütált.[7] A Billy, a Kölyök című filmet az Amerikai Egyesült Államokban 2019. március 8-án mutatta be a Lionsgate Films.[8][7] A projektet 268 moziban mutatták be.[9]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a The Kid (2019 film) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. The Kid (2019). British Board of Film Classification . [2020. október 24-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. július 16.)
  2. Giroux, Jack: 'The Kid' Director Vincent D'Onofrio on His Old School Western and Long, Wild Career [Interview]. /Film , 2019. június 10. (Hozzáférés: 2021. július 16.)
  3. 'The Kid (2019). Box Office Mojo . IMDb. (Hozzáférés: 2021. július 16.)
  4. Comita, Jenny: Meet Leila George, a Hollywood Royal Emerging as a Star in 'The Kid'. W Magazine . Future Media Group, 2019. március 11. (Hozzáférés: 2020. április 24.)
  5. Fleming, Mike Jr.: Vincent D'Onofrio Sets Jake Schur In Title Role Of 'The Kid'. Deadline Hollywood . Penske Media Corporation, 2017. szeptember 20. (Hozzáférés: 2019. január 4.)
  6. Horwath, Justin: D'Onofrio tries a new role: teacher. The Santa Fe New Mexican, 2017. október 21. (Hozzáférés: 2021. július 16.)
  7. a b Hipes, Patrick: 'The Kid' Trailer: Ethan Hawke Vs. Dane DeHaan In Vincent D'Onofrio's Wild West Tale. Deadline Hollywood . Penske Media Corporation, 2019. február 21. (Hozzáférés: 2019. február 21.)
  8. 2019 RELEASE SCHEDULE. First Showing . (Hozzáférés: 2019. február 8.)
  9. Brevet, Brad: Eyes Turn to 'Captain Marvel' to Give the 2019 Box Office a Boost. Box Office Mojo , 2019. március 7. (Hozzáférés: 2021. május 15.)

További információk[szerkesztés]