Bigéri-vízesés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Bigéri-vízesés
A még ép vízesés
A még ép vízesés
Országok Románia
Magasság8 m
Elhelyezkedése
Bigéri-vízesés (Románia)
Bigéri-vízesés
Bigéri-vízesés
Pozíció Románia térképén
é. sz. 45° 00′ 12″, k. h. 21° 57′ 35″Koordináták: é. sz. 45° 00′ 12″, k. h. 21° 57′ 35″
A Wikimédia Commons tartalmaz Bigéri-vízesés témájú médiaállományokat.

A Bigéri-vízesés (románul: Izvorul Bigăr) Románia egyik leghíresebb vízesése, amely Bozovics közigazgatási területén, Krassó-Szörény megyében található. A travertínó vízesés jelentős része 2021. június 7-én leszakadt, így különleges látványa már a múlté.[1]

Fekvése[szerkesztés]

A Bigéri-vízesés az ország délnyugati határán, a Bánsági-hegyvidékhez tartozó Aninai-hegység déli részén, a Néra folyó felső folyásánál található. Könnyen megközelíthető a közvetlenül mellette futó DN57B jelű országútról. A vízesés az 499/1982. sz. rendelet óta védelmet élvez, a 175,60 hektáros környezetét a 2000. március 6-i 5. számú törvénnyel természetvédelmi területté nyilvánították, azóta a a Néra-szurdok – Beusnica Nemzeti Park része.[2] Különlegességét fokozza, hogy mindössze néhány száz méternyire fekszik északra a 45. szélességi körtől, vagyis az Északi-sark és az Egyenlítő között éppen félúton található.

Jellemzői[szerkesztés]

A Ménes-patak vízfolyása egy bővizű, de időszakos karsztforrásból (román kifejezéssel izbuc) ered.[1] A forrást egy földalatti vízfolyás táplálja, amely az Aninai-hegységben található, azonos nevű barlangban folyik. Körülbelül 200 méter után a meszes forrásvíz egy sziklapárkányról a folyóba ömlik, ahol a hosszú idő alatt egy folyó fölé magasodó, mésztufagáthoz hasonló vízesést alkotott. A mohával vastagon benőtt felszínről a víz nem egy nagy, hanem számtalan apró ágra bomolva folyt alá.[3] A vízesés teljes magassága meghaladta a 8 métert.

A Bigéri-vízesés a világ egyik legszokatlanabb vízesése volt, és az egyik legszebb Romániában. 2010 szeptemberében egy nemzetközi útikönyv, a National Geographic Traveller - Románia először írta le a vízesést a nemzetközi turizmus számára.[4] A The World Geography a világ nyolc különleges vízesését tartalmazó listáján az első helyre került, melyben a különleges felépítése és földrajzi pozíciója is egyaránt közrejátszott.[5][6] A Coca-Cola által finanszírozott turisztikai beruházás keretében javítottak a megközelíthetőségén, így 2018-ban megduplázódott a látogatók száma, amely meghaladta a 100 000 főt.[7]

Összeomlása[szerkesztés]

2021. június 7-én 18 óra körül a nagy, lemezes mésztufatömb természetes módon leszakadt, miután a travertínó és a moha mérete és tömege túlságosan megnőtt, és a vízesés tömbje összeomlott a saját súlya alatt.[8] Az esetről a Romsilva állami erőgazdálkodási szervezet tájékoztatta a nyilvánosságot.[9][10] 2021. június 7-én a környezetvédelmi aktivisták feltételezték, hogy az összeomlást a közeli pisztrángtelepről történő vízkivétel okozta, amit a kormányzati intézmények elutasítottak.[11]

Galéria[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Zrt, HVG Kiadó: Leszakadt a gyönyörű Bigér-vízesés kőtömbje (magyar nyelven). hvg.hu, 2021. június 8. (Hozzáférés: 2024. május 2.)
  2. Wayback Machine. web.archive.org. (Hozzáférés: 2024. május 2.)
  3. Transylvania, Travel to: A Bigéri-vízesés (magyar nyelven). Travel to Transylvania, 2019. november 20. (Hozzáférés: 2024. május 2.)
  4. Arjocu, Florin: Cascada Bigăr (ro-RO nyelven). Drum liber - Vezi România cu alți ochi, 2013. július 28. (Hozzáférés: 2024. május 2.)
  5. 8 Unique Waterfalls Around the World. (Hozzáférés: 2024. május 2.)
  6. Tartalomszerkesztő: A szomszédban csobog az egyik leglátványosabb vízesés (hu-HU nyelven). www.sokszinuvidek.hu. (Hozzáférés: 2024. május 2.)
  7. Megduplázódott a Bigar-vízesés látogatóinak száma, miután a Coca-Cola felújította az oda vezető turistautat. https://www.transindex.ro. (Hozzáférés: 2024. május 2.)
  8. Majdnem elsírtuk magunkat: Leszakadt a világ egyik legszebb vízesése | Világjáró (magyar nyelven), 2022. december 29. (Hozzáférés: 2024. május 2.)
  9. Cascada Bigăr s-a prăbuşit luni din cauze naturale” (román nyelvű) 
  10. Cascada Bigăr din Parcul Național Cheile Nerei-Beușnița s-a prăbușit” (román nyelvű) 
  11. Szívszorító: összeomlott az ország egyik legszebb természeti látványossága (VIDEÓval) (magyar nyelven). (Hozzáférés: 2024. május 2.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Izvorul Bigăr című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Cascada Bigăr című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.