Beren és Lúthien

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Beren és Lúthien
SzerzőJ. R .R Tolkien
FőszerkesztőChristopher Tolkien
Eredeti címBeren and Luthien
Nyelvmagyar
MűfajFantasi/mítosz
ElőzőThe Lay of Aotrou and Itroun
KövetkezőGondolin bukása
Kapcsolódó filmGyűrük ura, A Hobbit
Kiadás
KiadóHarperCollins
Kiadás dátuma2017
Magyar kiadóEurópa
FordítóGy. Horváth László
IllusztrátorAlan Lee
Oldalak száma312
SablonWikidataSegítség

A Beren és Lúthien eredetileg 2017-ben megjelent (Magyarországon Gy. Horváth László fordításában 2018-ban) J. R. R. Tolkien által írt, be nem fejezett vagy elveszett szövegekből összeszerkesztett könyv. Tolkien fia, Christopher szerkesztette, és Alan Lee, a Gyűrűk ura filmtrilógia egyik díszlettervezője illusztrálta.[1]

Beren és Lúthien története[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

Beren először egy erdőben találkozott Lúthiennel, amikor az erdőben táncolt testvérével. Azután mindig nézte ahogy táncol, egyszer aztán megszólította és ekkor egymásba szerettek. Lúthien elvitte apjához, és Beren kérte, hadd menjen hozzá, de a Király ezt csak akkor engedélyezné ha elhozna egy Szilmarilt Morgoth koronájáról. Beren elindult, de Tevildo macskahercegnél kellett hogy szolgáljon.

Lúthien egy saját hajából készült varázs-alvó köpennyel kiszabadult apja fogságából, hogy megkeresse. Útközben találkozott Huan Kutyakapitánnyal, és tervet eszeltek ki, hogy kiszabadítsák Berent. Amikor odaért, egy csellel tudatta vele hogy ott van. Tevildónak pedig azt mondta, hogy megtalálta Huant haldokolva. De amikor odaértek Huan elbánt a testőrökkel és elvette tevildó nyakörvét.

Visszamentek és kiszabadították Berent. Elmentek Melkorhoz és Lúthien álomba táncolta és elvettek egy Szilmarilt. Kifelé menet találkoztak a kapuőrrel, aki egy farkas volt, és leharapta Beren kezét a Szilmarillal együtt. Beren vissza akarta szerezni, de Lúthien meggyőzte hogy az apja biztos örömmel fogadja őket. Miután megmutatta levágott kezét, ez így is volt. Viszont megtudták, hogy a birodalomban portyázik Karkaras, aki leharapta Beren kezét. Mivel Beren ragaszkodott hozzá, hogy megszerezze a királynak, levadászták és a Szilmarilt kiemelték félig elégett hasából.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Magyarul[szerkesztés]

  • Beren és Lúthien; szerk. Christopher Tolkien, ford. Gy. Horváth László, versford. N. Kiss Zsuzsa; Európa, Bp., 2018

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Beren és Lúthien Európa 2018

Források[szerkesztés]