Bensafrim

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Bensafrim
Közigazgatás
Ország Portugália
RégióAlgarve régió
KerületFaro kerület
Irányítószám8600
Népesség
Teljes népességismeretlen
Népsűrűség26 fő/km²
Földrajzi adatok
Terület78,46 km²
IdőzónaWET, UTC+0
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 37° 09′ 28″, ny. h. 8° 44′ 04″Koordináták: é. sz. 37° 09′ 28″, ny. h. 8° 44′ 04″
A Wikimédia Commons tartalmaz Bensafrim témájú médiaállományokat.
Bensafrim látképe

Bensafrim egy közösség Portugália déli részén Lagos mellett, nagyjából 1600 lakossal. Nevének eredete az arab Benassaharim szóból ered. Régebben agrárközösségként működött, ahol elsősorban ökröket és szamarakat tenyésztettek. A település 8 kilométernyire található Lagos városától.[1] Manapság Lagos egyik elővárosi övezete. Az 1880-as évektől kezdve évente megrendezik az augusztus 25-26-án tartott búcsút. Az utóbbi években a város közelsége miatt jelentősebb építőipari beruházások kezdődtek a településen. Új teret, sportpályákat, vízműveket, orvosi rendelőt adtak át és új útburkolatot építettek ki. Bensafrim felől közvetlen ráhajtási lehetőség van az A22-es főútra. Templomában néhány értékesebb falfreskó látható.[2] A település épületei hagyományosan fehér falfestéssel rendelkeznek, valamint jellegzetesen a helyi népi építészet formavilága és kivitelezése jelenik meg bennük. Mivel hosszabb ideig a Mór Birodalom területén belül volt, ezért a mór formavilág is megjelenik a helyi építészetben.[3]

A közelében található Velha-erődöt a vaskor idején építették fel, melyet később a rómaiak is használatba vettek. Corte de Bispo mellett máig fennmaradt néhány római korból származó rom maradványa.[4] A település területén található a vaskorból származó Cabeca do Rochedo menhir is.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Bensafrim című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  1. Bensafrim angolul
  2. Bensafrim temploma
  3. Bensafrim. [2016. március 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. szeptember 8.)
  4. Lagos