Bekir pasa-vízvezeték

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Bekir pasa-vízvezeték
Lárnaka külterületén található
Lárnaka külterületén található
OrszágCiprus
TelepülésLárnaka
Típusakvadukt
Elhelyezkedése
Bekir pasa-vízvezeték (Ciprus)
Bekir pasa-vízvezeték
Bekir pasa-vízvezeték
Pozíció Ciprus térképén
é. sz. 34° 54′ 43″, k. h. 33° 35′ 54″Koordináták: é. sz. 34° 54′ 43″, k. h. 33° 35′ 54″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Bekir pasa-vízvezeték témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Bekir pasa-vízvezeték egy ősi vízvezeték Lárnakában, Ciprus szigetén az Oszmán Birodalom idejéből.[1]

A vízvezeték melletti sétány
A vízvezeték felülről

A vízvezetéket Kamares vízvezetéknek is nevezik. A csatornahíd meglehetősen jó állapotban van, alatta forgalmas út vezet. Jó láthatósága érdekében a közelében lévő gyalogutat sötétedés után megvilágítják.

A vízvezeték 1747–50 között épült, Bekir nevet kapta, mert a vízvezetéket Abu Bekir pasa (1670–1757/1758), Lárnaka török kormányzója finanszírozta. Az ottomán kori építészet egyik szép helyi példája. Lárnaka külterületén, a régi limassoli út mellett húzódik. Az akvaduktnak 75 különböző szabálytalan, nem azonos méretű boltíve van.

A külföldi utazók gyakran tartják az egyik legfontosabb műemléknek, amelyet az oszmán időszakban építettek Cipruson.

Bekir pasa tiszteletére egy példát kell közölnöm az öreg urak közszelleméről. Míg 1747-ben ezen a vidéken pasa volt. Ő támogatta azt a nemes tervet, hogy vizet hozzon a folyóból az úton körülbelül hat mérföldre innentől, hogy ellássa Lárnaka lakosságát. Nagy és jó emberhez méltó munka, amely több mint ötvenezer piaszterbe, hatezer fontba kerülhetett.
– 1754-ben Alexander Drummond(wd) írta egyik levelében[2]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Ottoman, Islamic and Islamised monuments in Cyprus; Cyprus Turkish Education Foundation, 2009 (angolul) (Oszmán, iszlám és iszlamizált emlékművek Cipruson; Ciprusi Török Oktatási Alapítvány, 2009)
  2. Drummond, Alexander (1754), "Travels Through Different Cities of Germany, Italy, Greece, and Several Parts of Asia etc.", in Cobham, Claude Delaval (ed.), Excerpta Cypria: Materials for a History of Cyprus, General Books LLC, ISBN 1-154-94001-2

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Bekir-Pascha-Aquädukt című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]