Bakui tévétorony

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Bakui tévétorony
TelepülésBaku
Hasznosítása
Felhasználási területtévétorony
Elhelyezkedése
Bakui tévétorony (Azerbajdzsán)
Bakui tévétorony
Bakui tévétorony
Pozíció Azerbajdzsán térképén
é. sz. 40° 21′ 05″, k. h. 49° 49′ 24″Koordináták: é. sz. 40° 21′ 05″, k. h. 49° 49′ 24″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Bakui tévétorony témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A bakui tévétorony (azeri nyelven Televiziya Qülləsi) szabadon álló beton telekommunikációs torony Azerbajdzsán fővárosában, Bakuban.

Az 1996-ban elkészült torony 310 méteres magasságával Azerbajdzsán legmagasabb épülete és a legmagasabb betonépület a Kaukázusban. A város jelképe, amely gyakran feltűnik az azeri helyszínű filmes produkciókban. 62. emeletén, 175 méteres magasságban 2008-ban forgó étterem nyílt.

Nemzeti ünnepeken az azerbajdzsáni zászló kék-vörös-zöld színeiben világítják meg.

Története[szerkesztés]

A tévétorony építéséről még a Szovjetunió Minisztertanácsa döntött. Az építkezés 1979-ben kezdődött, és az volt a terv, hogy 1985-ben befejeződik.[1][2] De ez nem történt meg, sőt az építkezés jó időre leállt. 1993-ban folytatódott, miután Heydər Əliyev elnökként visszatért a hatalomba. 1996-ban az ő jelenlétében adták át a létesítményt.[3]

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Baku TV Tower című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.