Aztékkaktusz

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Aztékkaktusz
Aztekium ritteri
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők ((Magnoliophyta)
Osztály: Kétszikűek (Magnoliopsida)
Rend: Szegfűvirágúak (Caryophyllales)
Család: Kaktuszfélék (Cactaceae)
Alcsalád: Cactoideae
Nemzetség-
csoport
:
Cacteae
Nemzetség: Aztekium
Boed., 1928
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Aztékkaktusz témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Aztékkaktusz témájú kategóriát.

Az aztékkaktusz (Aztekium), más néven varacskoskaktusz vagy gombolyagkaktusz kaktuszfélék családjába tartozó nemzetség. Három faj, az Aztekium ritteri az Aztekium hintonii és a 2013-ban új fajként leírt Aztekium valdezii[1] tartozik ide. Ráncos, gyűrődött felületű törpekaktusz. A közelmúltig Mexikó egyik jelképe volt.

Az Aztekium nemzetségnév arra utal, hogy a kaktusz megjelenése az aztékok rúnáira, azaz rovásírására és díszítő motívumaira emlékeztet. A névadásban az is szerepet játszott, hogy a maja-tolték indián népcsoportok helyét átvevő aztékok birodalmi központja a mai Mexikóban volt, és ezt a kaktuszt is itt fedezték fel.

Felfedezése[szerkesztés]

Az Aztekium nemzetséget Friedrich Bödeker (1867–1937) német iparos, festőművész, a Mammillaria- és az Echinocereus-fajok kutatója, új fajok leírója, az Aztekium ritteri felfedezését és leírását követő évben írta le.[2] Boedecker az újonnan felfedezett fajt először Echinocereus ritteri néven írta le, de hamarosan felismerte, hogy ez a kis termetű, különleges kinézetű új taxon merőben különbözik az addig ismert bármelyik kaktusztól. Kiemelte az Echinocereus gyűjtőnemzetségből és az önálló monotipikus Aztekium nemzetséget hozta létre. Azóta egy újabb faj – az 1991-ben felfedezett Aztekium hintonii Glass & W.A.Fitz Maur. – gazdagítja a nemzetséget. Az Aztekium hintonii megtalálását megelőzően Curt Backeberg (1894–1964) német kaktuszspecialista – az 1966-ban kiadott Kakteenlexicon című mű szerzője – a kaktuszkutatásban szerzett tapasztalatai alapján feltételezte, hogy egy másik, nagy virágú forma is létezhet. A nemzetségre jellemző, hogy a fajok egyedülállók vagy csoportosak, a test nyomott gömb illetve rövid hengeres alakú, gyengén csavarodott bordájú, szürkészöld színű. A borda keresztirányban redőzött vagy rovátkolt az areolák között.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Carlos Gerardo Velazco Marcías – Marco Antonio Alvarado Vázquez – Salvador Arias Montes: A new species of Aztekium (Cactaceae) from Nuevo León, Mexico. (angolul) Xerophilia, Special Issue No 2. sz. (2013. augusztus) 13–20. o. arch ISSN 2285-3987 Hozzáférés: 2018. április 30. (pdf)
  2. Aztekium Boed 1929/MDKG 1: 52.