Az elektromos Lincoln

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Az elektromos Lincoln
SzerzőPhilip K. Dick
Eredeti címWe Can Build You
Ország USA
Nyelvangol
Témasci-fi
Műfajregény
Kiadás
KiadóDAW Books
Kiadás dátuma1972
Magyar kiadóAgave Könyvek
Magyar kiadás dátuma2011
FordítóPék Zoltán
BorítógrafikaKuszkó Rajmund
Média típusakönyv
Oldalak száma206 oldal USA
288 oldal Magyarország
ISBN9786155049040
SablonWikidataSegítség

Az elektromos Lincoln (We Can Build You) egy 1972-ben kiadott science fiction regény, melyet Philip K. Dick írt meg még 1962-ben. Magyarul az Agave Könyvek adta ki 2011-ben, fordítója Pék Zoltán.

Történet[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

A történet a fiktív 1982-ben játszódik. Louis Rosen egy elektromos orgonákat és spinéteket előállító társaságot vezet. Rosen partnere elkezd szimulákrumokat tervezni, akiket történelmi személyiségekről mintáz. Valójában a szimulákrumokat a lánya, Priscilla Frauenzimmer tervezte. Először egy Edwin M. Stanton, majd egy Abraham Lincoln szimulákrumot – androidot – készítenek. Felkeresi őket egy multimilliomos üzletember (Sam K. Barrows), aki lát fantáziát a szimulákrumok elkészítésében és tömeges gyártásában. Ugyanis szeretné elősegíteni a Hold benépesítését, amelyet szimulákrum emigránsokkal akar reklámozni. A Stanton robot meggyőzi őt, de a Lincolnt hibásnak tartja a skizofréniája miatt. Eközben Louis Rosen reménytelenül beleszeret társa lányába, Prisbe, aki maga is kezelt skizofréniás.

Pris azonban elhagyja őket, és átáll Barrowshoz, hogy ezentúl neki készítsen szimulákrumokat. Mikor azonban a létrehozott John Wilkes Booth szimulákrum találkozik Louissal és az elektromos Lincolnnal, a lány Barrows ellen fordul, és megsemmisíti a Booth androidot. Louis beleőrül plátói szerelmébe, skizofréniára gyanakszik. Elutazik a kansas-i Kasanin Központba, ahol Prist is kezelték. A vizsgálatok Louisnál is skizofréniát mutatnak ki. Virtuális hallucinációkkal kezelik, amelyekben ő és Pris együtt élnek, összeházasodtak, és már gyermekeik vannak. Mikor a valódi Pris visszakerül az intézetbe, ad egy tanácsot Louisnak, aki megfogadja. Mikor azonban Louist elbocsátják, és gyógyultnak nyilvánítják, Pris elmondja neki, hogy nem tud vele tartani. A lány skizofréniája ugyanis további kezelésekre szorul, sőt talán örökre az intézetben kell maradnia.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Magyarul[szerkesztés]

  • Az elektromos Lincoln; ford. Pék Zoltán; Agave Könyvek, Bp., 2010

Források[szerkesztés]

  • Philip K. Dick: Az elektromos Lincoln (fordította Pék Zoltán, Agave Könyvek, 2011) ISBN 9786155049040
  • Moly: A kötet adatlapja (magyar nyelven). (Hozzáférés: 2014. március 16.)

További információk[szerkesztés]