Avon Valley Nemzeti Park

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Avon Valley Nemzeti Park
IUCN kategória: II (Nemzeti park)
Az Eastern Railway az Avon völgyében
Az Eastern Railway az Avon völgyében
Ország Ausztrália
Elhelyezkedése
Legközelebbi városPerth
Terület43,66 km²
Alapítás ideje1975. október 15.
Felügyelő szervezetDepartment of Environment and Conservation
Elhelyezkedése
Avon Valley Nemzeti Park (Ausztrália)
Avon Valley Nemzeti Park
Avon Valley Nemzeti Park
Pozíció Ausztrália térképén
d. sz. 31° 37′ 30″, k. h. 116° 11′ 01″Koordináták: d. sz. 31° 37′ 30″, k. h. 116° 11′ 01″
Avon Valley Nemzeti Park weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Avon Valley Nemzeti Park témájú médiaállományokat.

Az Avon Valley Nemzeti Park Nyugat-Ausztráliában található, Perthtől 47 kilométernyire északkeletre. A park az Avon-folyóról kapta nevét, amely keresztülfolyik rajta. A terület egy hullámzó felszínű fennsík, amelybe megközelítőleg 200 méteres mélységű, meredek völgyfalakkal vágódik bele az Avon-folyó. A területen több helyütt gránitsziklák emelkednek ki a felszín alól, illetve változatos talajösszetétel lelhető fel itt, mint például a vályogtalaj, a különféle üledékes kőzetek, illetve a sok fém-oxidot tartalmazó homoktalajok.[1] A nemzeti parkot hivatalosan 1975. október 15-én kapta a nevét. A park flóráját az Eucalyptus marginata, Corymbia calophylla és az Eucalyptus wandoo fajok uralják. A nemzeti park területén élő közel 90 madárfaj miatt ideális madármegfigyelő-helyként szerepel az ornitológusok körében.[2] A karácsony táján virágba boruló Nuytsia floribunda, melyet a helyiek csak „karácsonyfának” neveznek, valamint Xanthorrhoea, azaz fűfa növények teszik változatossá a vidék növénytakaróját. A tavasszal nyíló vadvirágok sokasága, mint például a Banksia ser. Dryandra, a különféle orchideafélék változatos formájú virágai, illetve a Lechenaultia nemzetséghez tartozó virágok színpompás szőnyege fogadja a parkba látogatókat.[3] A park területén fellelhető egyéb növények közé tartoznak még a Conostylis és a Thysanotus nemzetség fajai is.[1]

Az Eastern Railway hármas számú vasútvonala a park déli részén húzódik, és időnként a vasútvonalnak köszönhetően alakulnak ki bozóttüzek a környéken.[4]

Szolgáltatások[szerkesztés]

A nemzeti parkba látogatók számára illemhely, sátrazási és kempingezési lehetőség, illetve fedett helyek, ivóvízvételi lehetőség, valamint barbecue készítésére alkalmas tűzrakóhelyek állnak rendelkezésre. A park útvonalait jelzések jelölik, illetve információs központ és helyi ranger (erdőkerülő) nyújt segítséget a látogatóknak.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben az Avon Valley National Park című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  1. a b Total Travel - Avon Valley National Park, 2010. [2010. március 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. december 29.)
  2. About Australia - Avon Valley National Park, 2008. [2011. szeptember 15-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. december 29.)
  3. Experience Perth - Avon Valley National Park, 2009. [2010. augusztus 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. december 29.)
  4. http://trove.nla.gov.au/result?q=avon+valley+western+australia+ - photo section has Avon Valley railway route photographs
Commons:Category:Avon River, Western Australia
A Wikimédia Commons tartalmaz Avon Valley Nemzeti Park témájú médiaállományokat.