Audenardéi katonai emlékmű

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Audenardéi katonai emlékmű
Audenarde American Monument
Közigazgatási adatok
OrszágBelgium
TelepülésOudenaarde
Elhelyezkedése
Audenardéi katonai emlékmű (Belgium)
Audenardéi katonai emlékmű
Audenardéi katonai emlékmű
Pozíció Belgium térképén
é. sz. 50° 50′ 48″, k. h. 3° 36′ 09″Koordináták: é. sz. 50° 50′ 48″, k. h. 3° 36′ 09″

Az audenardéi katonai emlékmű (Audenarde American Monument) egy első világháborús emlékmű, amely a belgiumi Oudenaarde (Audenarde) településen áll. Azokra az amerikai katonákra emlékezik, akik a közeli frontokon estek el.

Az emlékmű[szerkesztés]

Az emlékmű a város központjában, egy kicsi parkban áll, amelyet az amerikai hadisírokat felügyelő bizottság (American Battle Monuments Commission) gondoz. A sztélé aranysárga mészkőből készült. Első oldalát az amerikai címer és két kősas díszíti. Annak a 40 ezer amerikai katonának állít emléket, akik 1918 október-novemberben a közelben harcoltak és estek el. Az emlékmű három alakulatot nevesít, a 37. és 91. hadosztályt, valamint az 53. táboritüzér-dandárt.[1] Tervezője Harry Sternfeld philadelphiai építész volt.

Történeti háttér[szerkesztés]

1918 október közepén az amerikai 37. és 91. hadosztály csatlakozott a belga flandriai hadseregcsoporthoz, amelynek főparancsnoka I. Albert belga király volt. Mindkét hadosztály részt vett az október 31-én Waregem közeléből a Scheldt-folyó felé indított támadásban. A 37. hadosztály november 1-jén érte el a folyót, majd másnap átkelt rajta. A 91. november 2-án ért Audenardéba. A fegyvernyugvás után a régióban elesett amerikaiakat a waregemi temetőbe vitték.[1]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b ABMC

Források[szerkesztés]