Arpenik Csarenc

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Arpenik Csarenc
Született1932. július 25.
Jereván
Elhunyt2008. február 12. (75 évesen)
Jereván
Állampolgársága
SzüleiYeghishe Charents
Foglalkozása
IskoláiFaculty of Armenian Philology
SablonWikidataSegítség

Arpenik Csarenc (örményül: Արփենիկ Չարենց) (Jereván, 1932. július 25.Jereván, 2008. február 12.) örmény író, irodalomkritikus, a nagy örmény költő, Jegise Csarenc[1] lánya.

Élete[szerkesztés]

Jegise Csarenc magánkönyvtára

Édesanyja (Izabella Movszeszovna Nyazova) Jegise Csarenc második felesége Moszkvában született, egy orosz iskolában tanult. A férjével Jerevánban találkoztak, az asszony az örmény ábécét házas asszonyként tanulta meg, Csarenc volt az első nagy szerelme. A szüleit a nagy tisztogatás idejében letartóztatták, a lány 1937-ben gyermekotthonba került Kanakerben. Évekkel később filológiát tanult a Jereván Állami Egyetemen. Jerevánban a Csarenc Múzeum egyik alapítója (egyben a Tudományos Tanács elnöke), apja könyvtárából összeállítva a 6000 kötetet. Elemezte és terjesztette az egész országban Jegise Csarenc irodalmi munkásságát és életét, a Csarenc-tanulmányok szakértője. Regényeket, novellákat és visszaemlékezéseket is írt szomorú gyermekkoráról. Tagja volt az Örményországi Írók Szövetségének.

Arpenik Csarenc fiai: Jegise Ohanjanyan és Armen Csarenc.

Művei[szerkesztés]

  • A Gyerekház (1994)
  • Jegise Csarenc imádságai (1999)
  • Egyetemeim (2000)
  • Az ismeretlen belül ismert (2005)

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A 20. század legnagyobb örmény költője. 1937. november 27-én halt meg egy jereváni börtönkórházban. A költő sírjának helye nem ismert. 1954-ben, egy évvel Sztálin halála után rehabilitálták.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Arpenik Charents című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]