Armi Aavikko

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Armi Aavikko
Életrajzi adatok
Született1958. szeptember 1.
Helsinki, Finnország
Származásfinn
Elhunyt2002. január 2. (43 évesen)
Espoo, Finnország
Pályafutás
Híres dalI Wanna Love You Tender Tahdon olla sulle hellä
Hangszerénekhang
Tevékenység
A Wikimédia Commons tartalmaz Armi Aavikko témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Armi Anja Orvokki Aavikko (Helsinki, 1958. szeptember 1.Espoo, 2002. január 2.) finn szépségkirálynő és énekesnő.

1977-ben Miss Finlandnek választották, leginkább mégis egy Danny nevű finn énekessel közös duettjei miatt lett ismert. Titokban romantikus viszonya is volt a nős férfival, aki 1992-ben szakított vele.[1] Tizennyolc év közös munka után Armi magánéleti problémákra és alkoholizmusra hivatkozva visszavonult.

Élete vége felé alkoholizmussal és depresszióval küzdött. Többször is megpróbálta rendezni életét, két évvel a halála előtt még el is jegyezték, az esküvőt azonban egy évvel később lefújták.

2002. január 2-án hunyt el tüdőgyulladásban, 43 éves korában. A Malmi temetőben temették el. Aavikko 2006-ban, négy évvel halála után vált széles körben ismertté,[2][3] amikor az 1978-as "I Wanna Love You Tender" című videoklip, amelyben Dannyvel együtt szerepelt, internetes jelenséggé vált.[4]

Édesanyja azt nyilatkozta Armi halálának tizedik évfordulóján, hogy a lánya belebetegedett a folyamatos csalódásokba, és ez vezetett a halálához is.

Diszkográfia[szerkesztés]

  • Danny & Armi (Danny-vel) (1978)
  • Másik LP (Danny-vel) (1979)
  • Armi (1981)
  • Armi ja lemmikit (1993)
  • Armi Aavikko (2002)

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Anonym: The fates of the Finnish masses are silent: the Miss XL winner died in the tsunami, Miss Finland ended up with a terrible solution, the model promise fell under the train ... | tellerreport.com (angol nyelven). www.tellerreport.com. (Hozzáférés: 2021. május 16.)
  2. Worst. Choreography. Ever.. WFMU Beware of the Blog. WFMU.com. (Hozzáférés: 2019. június 16.)
  3. Video Hangover: Armi & Danny – ?I Wanna Love You Tender?. Stereogum.com. Stereogum. (Hozzáférés: 2019. június 16.)
  4. Armi Aavikko In Memoriam, danny.fi; accessed 4 June 2016.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Armi Aavikko című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.