Alessandro Turchi

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Alessandro Turchi

Született1578
Verona
Meghalt1649. január 22. (70-71 évesen)
Róma
A Wikimédia Commons tartalmaz Alessandro Turchi témájú médiaállományokat.
Bacchus és Ariadné
Jézus és a házasságtörő asszony
Menekülés Egyiptomba

Alessandro Turchi, művésznevén Orbetto (Verona, 1578Róma, 1649. január 22.) itáliai festő a 1617. században.

Élete[szerkesztés]

Az orvosszentek: Szent Kozma és Damján[1]

Alessandro Turchi a szülővárosában, Felice Brusasorci műhelyében végezte festői tanulmányait. A tizenhetedik század elejétől fokozatosan önállóan kezdett festeni mestere 1605-ben bekövetkezett haláláig. Ebben az időszakban készített néhány vallásos festményt különböző veronai templomok számára, és valószínűleg néhány alkotást próbakőre (akkoriban a festészetre használt anyag). 1605 után olykor Velence és Mantova városában tartózkodott, amelyek akkoriban vonzó művészeti és kulturális központok voltak. Veronában számos művet festett a helyi arisztokrácia számára (különösen a Giusti grófoknak, akiknek gyűjteményében a művész tucatnyi munkája szerepelt), majd 1609 decemberében hivatalosan is belépett a Veronei Filharmóniai Akadémiára, mestere helyére, aki korábban az Akadémia hivatalos festője volt.

1614 felé Rómába költözött, s haláláig egyfolytában ott maradt. Nem sokkal átköltözése után részt vett a Quirinale-palota Sala Regia aulájána díszítésében, tanítványtársával, Marcantonio Bassettivel (Pasquale Ottino részvétele kizártnak tűnik), Carlo Saraceni irányításával. Scipione Borghese bíborosnak megfestette a Magdolna és az angyalok siratják Krisztust és Lázár feltámasztását (ma is Rómában, a Galleria Borghesében látható). A bíboros mondragonei villájának díszítésén (aki egy ma még lappangó oltárképet rendelt tőle), valamint a Casino del Barco számára is dolgozott. Megfestette a Szent Családot, s balra a negyedik mellékoltár képét a lucinai Szent Lőrinc-bazilikában. Ez a kápolna a fianói Ottoboni hercegeinek (VIII. Sándor pápa családja) adománykápolnája volt, akik pápai levéllel „örök engedményként” birtokolták (címerük ma is látható a bejárat fölött). Orbetto nagyon ragaszkodott szülővárosához, továbbra is szent természetű festményeket küldött a templomok mellékoltáraira és mitológiai tárgyúakat néhány híres veronai gyűjteménybe, mint például a Gherardini, a Curtoni és a Muselli. Legfontosabb védnöke Gaspare Gherardini márki, a Svéd Krisztina-templom művészeti informátora volt. Utolsó évei telve voltak sikerekkel: 1637-ben az Accademia di San Luca hercegévé, 1638-ban pedig a Virtuosi al Pantheon Congregazione tagjává nevezték ki.

1623-ban feleségül vette Lucia San Giulianót, s számos gyermekük született. Cecilia nevű lánya 1640-ben feleségül ment Giacinto Gimignani festőhöz, akinek művei olykor egyértelműen hasonlítanak apósának munkáira.

Megítélése[szerkesztés]

Alessandro Turchi életében és a halálát követő évszázadokban is nagyra becsült festő volt. Eleinte a Scaligeri arisztokraták rendeltek vásznakat töle palotáikba, de a római megrendelők és a Rómába vonzódók is számos művet rendeltek nála (például Szent Katalin misztikus házasságát, amelyet jelenleg Párizsban, a Louvre Múzeum őriz, valamint Szent Kozma és Damján képét, [2] amelyet ma is a Szent Cosma és Damiano gyógyítók conversanói templomában őriznek. Ezt Giangirolamo II Acquaviva d'Aragona megbízásából Ascanio Filomarino, Nápoly leendő érseke és a bíboros számára, aki idősebb Antonio Barberini kamaramestere volt ). Műveit már a XVII. században külföldre, Bajorországba és Franciaországba küldték: I. Miksa bajor választófejedelem és bajor herceg, Richelieu és Mazarin bíborosok birtokolták műveit. Ez utóbbinak különben hat képe volt a veronai festőtől, köztük a Krisztus és a házasságtörő nő.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Orvosszentek, 1630 körül, olaj, vászon, 200x148 cm, ConversanoA Szent Kozma és Damján-templom oltárképe Kozma és Damján orvosszentek] Kozma és Damján orvosszentek a Wayback Machine-ben (archiválva 2016. december 28-i dátummal)
  2. Archivált másolat. [2022. május 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. május 2.)

Bibliográfia[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben az Alessandro Turchi című olasz Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]