Alan McCullough

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Alan McCullough
Született1972. november 29. (51 éves)
 Kanada
Állampolgárságaamerikai
Foglalkozásaproducer, forgatókönyvíró

SablonWikidataSegítség

Alan McCullough kanadai származású televíziós producer és író. Ismertebb munkái a Csillagkapu, a Csillagkapu: Atlantisz, Stargate Universe és a Sanctuary – Génrejtek televíziós sorozatban való közreműködése.

Karrier[szerkesztés]

Karrierje kezdetén Alan McCullough előadóművészként számos televíziós és filmes projekt részvevője volt, mint Az áruló és az Amerikai pszicho. Később figyelmét az írás felé fordította, 2002-ben elvégezte a Kanadai Film Központ Prime Time Television Resident Programját. Abban az évben megkapta a Banff televíziós fesztivál CTV ösztöndíját, és Zamboni Guy című filmjéért a Torontói Nemzetközi Filmfesztivál díját.[1]

Azután felkérték, hogy írjon a Canadian Broadcasting Corporation Chilly Beach, a Family Channel Naturally, Sadie és a Sci-Fi Channel Csillagkapu című sorozataiban. A Csillagkapu stábjához a 9. évadban csatlakozott. Később producere lett a Csillagkapu: Atlantisznak, a Stargate Universe-nek,[2] és 2009 óta a Sanctuary – Génrejtek társproducere és írója.[1]

Alan jelenleg Vancouverben és Torontóban él feleségével, Teresával, és kutyájukkal.[1]

Díjak, jelölések[szerkesztés]

2008-ban jelölést kapott Gemini-díjra a Csillagkapu: Atlantisz Tiszta lap című epizódjának írójaként. 2009-ben két kategóriában is elnyerte a Leo-díjat, egyrészt a Legjobb drámai sorozat kategóriában a Csillagkapu: Atlantisz közreműködőjeként, másrészt a sorozat A királynő című részének forgatókönyvírójaként.[3] 2010-ben Leo-jelölést kapott a Sanctuary Veritas című epizódjának forgatókönyvéért.[4]

Források[szerkesztés]

  1. a b c 'Alan McCullough'. sanctuaryforall.co. [2010. november 8-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. november 16.)
  2. Read, David: 'Sophomore Stride - GateWorld talks with Alan McCullough'. gateworld.net. [2008. augusztus 22-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. november 16.)
  3. '2009 Winners'. leoawards.com. [2011. június 12-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. november 16.)
  4. '2010 Nominees by Name'. leoawards.com. [2010. május 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. november 16.)

További információk[szerkesztés]