Actún Kan

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Actún Kan (Actún Can )
Tengerszint feletti magasság150 m
Ország Guatemala
TelepülésSanta Elena de la Cruz
Típuscseppkőbarlang
Elhelyezkedése
Actún Kan (Guatemala)
Actún Kan
Actún Kan
Pozíció Guatemala térképén
é. sz. 16° 54′ 10″, ny. h. 89° 53′ 44″Koordináták: é. sz. 16° 54′ 10″, ny. h. 89° 53′ 44″
A Wikimédia Commons tartalmaz Actún Kan témájú médiaállományokat.

Az Actún Kan vagy Actún Can egy guatemalai cseppkőbarlangrendszer. A kedvelt turisztikai célpont a Petén megyei Flores városának szigetétől délre, Santa Elena de la Cruz mellett található. Neve a maja nyelvből származik, jelentése: a kígyó sziklája vagy barlangja.

A helyi hagyomány szerint a barlang egykor a maják szent helyének számított, és azt is állítják, a régi maja kereskedők a barlangokon keresztülmenve rövidítették le hegyekbe vezető útjukat. Az újkor emberei (valószínűleg vadászok) 1920 és 1927 között fedezték fel a barlangot, ezután a hagyományok új formában támadtak fel: néhány maja származású pap időnként szertartásokat (többek között esküvőket) tart a barlangban, és a jó termésért is itt imádkoznak.

A turisták számára egy könnyen bejárható, kivilágított útvonalat is kialakítottak a barlangban, körülbelül egy kilométer hosszúságban. Több mint 50 látványos cseppkőképződmény tekinthető meg itt, amelyeknek változatos fantázianeveket is adtak, például „Az elefánt lába”, „A barlang szűze”, „Az eső istene” vagy „A gondolkodó”.[1]

Képek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  1. Cuevas o Grutas de Actún-Can, o Cueva de la Serpiente (spanyol nyelven). DeGuate. (Hozzáférés: 2016. június 14.)