A Bölcsesség Óceánja (könyv)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A Bölcsesség Óceánja (Idézetek Őszentsége, a XIV. Dalai Láma műveiből)
SzerzőTendzin Gyaco, a 14. dalai láma
Eredeti címOcean Of Wisdom: Guidelines for Living
Nyelvmagyar
Témabuddhizmus
Kiadás
KiadóClear Light Publications
Kiadás dátuma1989
Magyar kiadóTrajan Könyvesműhely
Magyar kiadás dátuma2007
FordítóSzántai Zsolt
BorítógrafikaNémeth Csongor
Média típusakönyv
Oldalak száma256
ISBN978-9638706379
SablonWikidataSegítség

A Bölcsesség Óceánja – Idézetek Őszentsége, a XIV. Dalai Láma műveiből a 14. dalai láma, Tendzin Gyaco 1989. előtti beszédeiből összeállított idézetek, bölcsességek gyűjteménye. A magyar kiadás előszavát Lopon Choegyal Tenzin a Milarepa Tibeti Kulturális Központ elnöke írta. A könyvben szereplő fő témák a boldogság, a bölcsesség, a buddhizmus, a szeretet és az együttérzés, valamint a világbéke, a nukleáris fegyverek okozta veszélyhelyzet és a környezetvédelem.[1]

Tartalma[szerkesztés]

A könyvet a magas rangú tibeti láma világ különböző részein, különböző alkalommal elhangzott beszédeiből állították össze. Az eredeti, angol nyelvű könyv előszavát Richard Gere írta. A könyv nem egy összefüggő tanítás, nem egy előadást rögzítő leírás, hanem idézetek egy magas szintű tanítómestertől.[2]

A felhasznált irodalmak között szerepelnek a dalai láma tibeti, angol és francia nyelven kiadott könyvei (pl.: Transcendent Wisdom, Universal Responsibility, Deity Yoga) valamint Magyarországon, Ausztráliában, valamint az Amerikai Egyesült Államokban megtartott előadásainak szöveges leirata és/vagy hanganyaga.

A szeretetről és együttérzésről szóló rész egyik idézete:

Nagyon fontos, hogy megértsük, mit is jelent az együttérzés. A legegyszerűbben megfogalmazva ez nem más, mint pozitív gondolatok és érzések összessége, amelyek halmazához remény, bátorság, elszántság, belső erő társul. A buddhista felfogás szerint az együttérzés és a szeretet ugyanannak a dolognak két aspektusa; az együttérzés azt jelenti, hogy szeretnénk egy másik lényt megszabadítani a szenvedéstől, a szeretet pedig azt, hogy boldogságot kívánunk egy másik lénynek.(116)

Magyarul[szerkesztés]

  • A bölcsesség óceánja. Idézetek őszentsége a XIV. dalai lama műveiből; összeáll., ford. Szántai Zsolt; Trajan, Bp., 2007 (Napkelet útjain sorozat)

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Ocean of Wisdom: Guidelines for Living. Abebooks.com. (Hozzáférés: 2016. április 16.)
  2. A bölcsesség óceánja. Ekultura.hu. (Hozzáférés: 2016. április 16.)

További információk[szerkesztés]