A5-ös autópálya (Litvánia)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A5
Az A5-ös autópálya
Az A5-ös autópálya
Térkép
Úttípusautópálya
Része ennekE67
Hossza97,86 km
OrszágLitvánia
Tartományok
  • Kaunas County
  • Marijampolė County
Az út elejeKaunas
 Litvánia
Az út végeSuwałki
 Lengyelország
IdőzónaKijev; GMT+2
Lásd mégLitvánia autópályái
A Wikimédia Commons tartalmaz A5 témájú médiaállományokat.

Az A5-ös autópálya Kaunast köti össze a lengyel határral, Suwałki és Varsó felé. Az autópálya hossza 97,86 km. Az út Kaunas és Marijampolė közötti szakaszát autópályává fejlesztették, és csak elkülönített csomópontokon keresztül lehet megközelíteni. Ez az első autópálya, amit Litvánia 2004-es európai uniós csatlakozása után építettek.

Az út fennmaradó szakaszát az autópálya-előírásoknak megfelelően akarják korszerűsíteni.[1] A cél, hogy autópálya-összeköttetés jöjjön létre Kaunas és a lengyelországi S61-es gyorsforgalmi úttal. Az út lesz az egyetlen autópálya-kapcsolat a litván autópálya-hálózat és az európai autópálya-hálózat többi része között.

Az A5-ös autópálya nagy része az európai útvonalrendszerben Via Baltica kóddal szerepel. Az E67-es autópálya elkészültekor össze fogja kötni Prágát Tallinnal és Helsinkivel.

Fontosabb városok az út mentén[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Butkus, Linas: 7 km „Via Balticos“ atkarpa Kauno rajone bus perdaroma į magistralę (litván nyelven). vz.lt. (Hozzáférés: 2023. március 26.)

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben az A5 highway (Lithuania) című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.