A. Lange & Söhne

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Lange Uhren GmbH
Típusüzleti vállalkozás
Alapítva1845 / 1990
SzékhelyGlashütte, Németország
VezetőkWilhelm Schmid
Iparágóramanufaktúra
TulajdonosRichemont
FormaGesellschaft mit beschränkter Haftung
Termékekórák
AnyavállalataCompagnie Financière Richemont SA

Lange Uhren GmbH (Németország)
Lange Uhren GmbH
Lange Uhren GmbH
Pozíció Németország térképén
é. sz. 50° 51′ 06″, k. h. 13° 46′ 54″Koordináták: é. sz. 50° 51′ 06″, k. h. 13° 46′ 54″
A Lange Uhren GmbH weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Lange Uhren GmbH témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség
Ferdinand Adolph Lange

Az 1845-ben alakult Lange & Söhne zseb- és karórákat készítő manufaktúra. Termékeik a mai napig nyilvános- és magángyűjtemények darabjait képezik, hiszen relatíve kisszámú óra készül a manufaktúrában évente. A mesterségbeli tudás és az a szenvedély, amivel a készítők az apró részleteket is kidolgozzák, megmagyarázza a korlátozott példányszámot, ezzel együtt a magas árakat is.

Az I. világháború után a Lange család jelentős órakészítői gyakorlatra tett szert. Azonban Németország felosztása, az állami kisajátítások és a II. világháború miatt 40 éves szakadás keletkezett az óramanufaktúra történelmében. A műhely felélesztése a német állam újraegyesítése után volt csak lehetséges.

Ferdinand A. Lange dédunokája - Walter Lange, aki 1924. július 29-én született – még a II. világháború előtt elkezdett ismerkedni az órakészítés művészetével. Mint mindent fiatalt a háborús időkben őt is besorozták így elkerült otthonától. Súlyos sérülése miatt, azonban hazatérhetett, ahol szembesülnie kellett a ténnyel, hogy a szülői manufaktúrájukat a légi bombázások földig rombolták.

Walter Lange elkerült hazájából és csak 1989-ben tért vissza nyugatról. A szocialista rezsim összeomlása után, a német újraegyesítést követően 1990. december 7-én élesztette újjá a hajdani családi vállalkozást. A kezdeti sikerek a márka emblematikus LANGE 1-es modelljének köszönhetőek. A 4 éven át fejlesztett ikonikus darab, olyan elismert alapokat biztosítottak a manufaktúrának, hogy újra tudták vele éleszteni a német órakészítés hagyományait.

Források[szerkesztés]