8 cm Feldkanone M. 17

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
8 cm F.K. M. 17
Egy 8 cm Feldkanone M. 17 a U.S. Army Field Artillery Museum-ban, Fort Sill, Oklahoma
Egy 8 cm Feldkanone M. 17 a U.S. Army Field Artillery Museum-ban, Fort Sill, Oklahoma
Gyártási adatok
Típustábori löveg
Ország Osztrák–Magyar Monarchia
GyártóŠkoda Művek
Alkalmazás
Alkalmazás ideje1917–1945
Alkalmazó ország Osztrák–Magyar Monarchia
 Ausztria
 Csehszlovákia
 Harmadik Birodalom
 Jugoszlávia
 Lengyelország
Háborús alkalmazáselső világháború,
második világháború
Műszaki adatok
Űrméret8 cm (ténylegesen 7,65 cm)
Tömeg1,319 t
Fegyver hossza2297 mm
Csőhossz2078 mm
Csőtorkolati sebesség554 m/s
Hatásos lőtávolság11 400 m
Oldalirányzás
Magassági irányzásmínusz 10° plusz 45°

A 8 cm Feldkanone M. 17 (rövidítve 8 cm F.K. M. 17 vagy 8 cm FK M. 17, magyarul 1917-es mintájú 8 cm-es tábori löveg) egy kettős feladatú tábori és hegyi löveg volt, melyet az Osztrák–Magyar Monarchia használt az első világháború alatt. A két világháború között Ausztria, Jugoszlávia és Csehszlovákia alkalmazta. A Harmadik Birodalom a második világháború alatt zsákmányolt a típusból, melyeket 7,65 cm Feldkanone 17(ö) vagy (t) és 7,65 cm Feldkanone 303(j) jelöléssel állította hadrendbe.

Tervezete hagyományosnak mondható, viszont rendelkezett néhány egyedi jellemzővel. A lövegtalpat egy valamelyest ívelt, kétkaros tengelyre rögzítették, amely így közel került a talajhoz, ezzel lecsökkentve az észlelhetőséget és megnövelve a stabilitást. Az ívelt tengely lehetővé tette az oldalirányzást a kerekek mozgatása nélkül, habár az még mindig korlátozott volt annak érdekében, hogy a tüzelés után hátrasikló lövegcső meg ne üsse a lövegtalpat.

A tüzérek szállítás közben a lövegpajzs elejére szerelt lépcsőfokon álltak a lövegpajzshoz kapcsolt ülések helyett, melyek akkoriban megszokottak voltak. A löveget a lövegmozdonyhoz kapcsolva három pár ló vontatta. A lövegtalpat három részre lehetett bontani az egyenetlen terepen történő szállításhoz.

Források[szerkesztés]

  • Englemann, Joachim and Scheibert, Horst. Deutsche Artillerie 1934-1945: Eine Dokumentation in Text, Skizzen und Bildern: Ausrüstung, Gliderung, Ausbildung, Führung, Einsatz. Limburg/Lahn, Germany: C. A. Starke, 1974
  • Gander, Terry and Chamberlain, Peter. Weapons of the Third Reich: An Encyclopedic Survey of All Small Arms, Artillery and Special Weapons of the German Land Forces 1939-1945. New York: Doubleday, 1979 ISBN 0-385-15090-3

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a(z) 8 cm FK M. 17 című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.