5 (Alizée-album)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Alizée
5
Album
Megjelent2013. március 25.
FormátumCD
Felvételek2011–12
Studio Low-Fi (Párizs, Franciaország)
ICP Studios
(Brüsszel, Belgium)
Stíluspop/rock
Nyelvfrancia
KiadóSony Music/Jive Epic
ProducerAlexandre Azaria
Alizée-kronológia
Une enfant du siècle
(2010)
5
(2013)
Kislemezek az albumról
  1. À cause de l'automne
    Megjelent: 2012. július 4.
  2. Je veux bien
    Megjelent: 2013. április 22.
SablonWikidataSegítség

Az 5 (franciául Cinq, IPA: [sɛ̃k]) Alizée francia énekesnő ötödik stúdióalbuma. Eredetileg 2012-ben jelent volna meg, de a kiadója, a Sony Music egészen 2013. március 25-ig halasztotta a megjelenést. A címet és az albumborítót 2013. január 3-án jelentették be a Star Academy show-ban. Az albumról két kislemez jelent meg, az első À cause de l'automne címmel 2012. július 4-én, a második pedig a Je veux bien volt, mely 2013. április 22-én került kereskedelmi forgalomba.

Előkészületek és felvételek[szerkesztés]

A dalok felvétele a párizsi Low-Fi stúdióban és a brüsszeli ICP Studiosban történt 2011 és 2012 között.

A munkálatok kezdetén Alizée-nek egyetlen kikötése volt a dalokat illetően, mely így szólt: „A korombeli emberek ismerjenek magukra bennük”. Más szavakkal, kifejezetten Alizée-nek kellett írniuk, aki nagyon személyes hangvételűre vette ezt a lemezt. A daloknak egy olyan nőről kellett szólniuk, aki lassan belép a 30-as éveibe, de rengeteget élt. Egy nőről, aki menthetetlenül romantikus, de tudja, hogyan kell harcolni és győzni. Talán ezt elképezi egyik tetoválás is, mely Hófehérkét ábrázolja egy M16-os géppuskával a kezében. Ami talán a legmeglepőbb, hogy a korához képest Alizée még mindig úgy tűnik, legbelül megmaradt a gyermeki énje, de bátran szembenéz a szerelem okozta csalódásokkal és a szívfájdalmakkal, melyek arra ösztönözték, hogy egy olyan albumot készítsen, mint a 5.

Maga Alizée a következő szavakkal jellemezte az új lemezt egy interjúban: befelé forduló és friss, valamint szélesebb közönséget szeretett volna érinteni vele, nem úgy mint az előző Une enfant du siècle albummal, mely inkább művészi és elvont volt.

A Mon chevalier és Dans mon sac dalokból kiderül, hogy az évek során hogyan romlott meg viszonya férjével, Jérémy Chatelainnel.

Háttér és megjelenés[szerkesztés]

2011 elején olyan pletykák kezdtek terjedni, miszerint Alizée ismét stúdióba vonult és már az ötödik nagylemezén dolgozik.

Nem sokkal később kiderült, hogy Alizée együtt dolgozott Alain Chamfort francia énekessel a Clara veut la Lune című dalon, mely 2012 áprilisában jelent meg végül.

2012. február 1-6. között Alizée részt vett az Enfoirés-n, mely 2012-ben „Le bal des Enfoirés” néven került megrendezésre a Tony Garnier csarnokban, Lyonban. Eközben bejelentette, hogy új album kiadását tervezi 2012 tavaszán a Sony Music kiadó gondozásában. Később a kiadója 2012 őszére halasztotta annak megjelenési dátumát.

2012. június 27-én az énekesnő a hivatalos oldalán egy élő chat keretein belül jelentette be, hogy az új album első kislemeze másnap, július 28-án meghallgatható lesz a honlapján. Maga a dal pontosan 12 évvel a Moi… Lolita megjelenése után, 2012. június 4-én jelent meg és az À cause de l'automne címet viselte. A hozzá készült első klipet július 15-16-án forgatták Korzikán. (2012 őszén új, „hivatalos” klip készült hozzá, mely decemberben debütált a zenecsatornákon) Emellett Alizée elárulta, hogy olyan művészekkel dolgozott együtt ötödik nagylemezén, mint Jean-Jacques Goldman, Thomas Boulard, Adrian Gallo vagy Pete Russell.

Július 12-től az album gyűjtői kiadása előrendelhető volt a Sony Music hivatalos oldaláról.

Miután megjelent az À cause de l'automne, sokan úgy gondolták, hogy ugyanezt a címet viseli majd az album is.

Az album eredeti megjelenési dátuma 2012. október 1. volt, azonban szeptember 3-án Alizée bejelentette, hogy az album megjelenése pár hetet csúszni fog. Szeptember 14-én Alizée a Facebook-oldalán hagyott egy üzenetet, melyben közölte, hogy az album megjelenése csak 2013 elején várható majd.

Október 23-án egy teaser videó jelent meg a hivatalos YouTube csatornáján, melyben részletek hallhatóak az új dalokból, valamint láthattuk, Alizée miként dolgozik a stúdióban.

2013. január 3-án a Star Academy műsorban először volt látható az új album borítója (később apró változtatás történt rajta) és annak neve. Január 15-én napvilágot látott a végleges borító, melyet maga Alizée osztott meg rajongóival. Emellett újabb halasztást jelentett be. A végső megjelenési dátum 2013. március 25. volt.

Promóció[szerkesztés]

Fellépések, TV-szereplések[szerkesztés]

Az első publikus fellépés 2012. december 21-én történt az RFM Rádió stúdiójában, ahol Alizée az À cause de l'automne kislemezét adta elő, élő adásban.

2013. január 3-án Alizée a Star Academy műsor vendége volt, ahol a tanoncokkal duettben adta elő néhány régebbi dalát, név szerint a Moi… Lolita-t, a J'en ai marre!-t és a Mademoiselle Juliette-et. Ugyanekkor elárulta új albuma nevét, és megmutatták annak borítóját.

Januártól kezdve rengeteg fellépést elvállalt, így részt vett a 2013-as Enfoirés-n, valamint február 9-én a Beach Soccer rendezvényen Monacóban.

2013 tavaszán fellépett az Une nuit à Makala jótékonysági koncerten is.

Miután 2013 áprilisában megjelent az album második kislemeze, a Je veux bien újabb fellépések vártak Alizée-re. Részt vett a 2013-as Tour de France ünnepélyes megnyitóján, s szülővárosában fellépett a Je veux biennel.

Magazinok[szerkesztés]

2012 végén szerepelt az Inked magazin francia kiadásán, s mellé exkluzív interjút is adott a magazinnak.

2013 februárjában a Le Parisien számára készült egy fotósorozat róla, majd a POSE Mag és a Liz Mag magazinok címlapján láthattuk.

2013 végén a Paris Match-ban is láthattuk.

Fogadtatás[szerkesztés]

A 5 kedvező fogadtatásban részesült a kortárs kritikusoktól. A kritikusok Alizée teljes emancipációját látták az albumban, azzal érvelve, hogy kiforrott stílusa, egyedi hangzása van, elegáns képet ad magáról, s klasszikus hangzású az album. Emellett hozzátették még, hogy a Lolita, aki a karrierje kezdetén volt, egy érett, fiatal nővé és egy csodálatos énekesnővé vált az évek során.

Kislemezek[szerkesztés]

Hivatalos kislemezek[szerkesztés]

  • Az albumról elsőként kiadott dal az À cause de l'automne volt, mely legelőször Alizée hivatalos oldalán jelent meg 2012. június 28-án, 17:00-kor. Hivatalosan 2012. június 4-én jelent meg, pontosan 12 évvel a Moi… Lolita után.
  • 2013. április 8-án Alizée a Facebook-oldalán keresztül erősítette meg, hogy a második (és egyben utolsó) kislemez a Je veux bien dal lesz. Kislemezként 2013. április 22-én jelent meg.

Promóciós dalok[szerkesztés]

  • A Dans mon sac volt a második dal, mely az album megjelenése előtt hallható volt. Ez 2013. február 11-én jelent meg Alizée hivatalos honlapján, majd később a hivatalos YouTube-csatornáján is.

Az albumon szereplő dalok listája[szerkesztés]

  1. À cause de l'automne (3:55)
  2. 10 ans (3:02)
  3. Je veux bien (3:36)
  4. Mon chevalier (3:04)
  5. Le dernier souffle (2:51)
  6. Boxing club (2:53)
  7. Jeune fille (2:34)
  8. La guerre en dentelles (4:26)
  9. Si tu es un homme (4:34)
  10. Happy end (3:36)
  11. Dans mon sac (2:38)

Közreműködők[szerkesztés]

  • Előadó, ének, vokálok: Alizée (minden dalban)
  • Producer: Alexandre Azaria
  • Executive producer: Thomas Jacquet & Isabelle Baleanu Perisson
  • Smink és frizura: Elise Ollivier-Wong
  • Fotók: Julien Lachaussée
  • Grafika: Twice (17)
  • Kórus: Alizée (minden dalban) & Angie Cazaux Berthias (10 ans & Happy end)
  • Stílus: Yuksel
  • Zenekar vezető: Gisèle Gérard Tolini
  • Művészi rendező: Judith Fiori & Vincent Blaviel
  • Akusztikus gitár: Philipe Foiera (Mon chevalier)
  • Vonósok és rézfúvósok: Phil Delire & Camille Rousseau
  • Harsona: Frederik Heirman & Marc Godefroid
  • Trombita: Schepers & Serge Plume
  • Hegedű: Cristina Constantin, Dirk Uten, Eric Baeten, Francois Grietje, Hans Vandaele, Liesbeth De Lombaert, Marc Steylaerts, Patrick Heselmans, Teresa Heidel & Veronique Gilis
  • Cselló: Jean-Pierre Bordoux, Karel Steylaerts & Liesbeth De Lombaert