2023-as valenciai regionális választás

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Regionális választás Valenciában

2023. május 28.

Összesen 99 mandátum

50 szükséges a többséghez

2019 következő
Párt vezetője Ximo Puig Carlos Mazón Joan Baldoví
Párt PSOE PP Kompromisszum
Előző választás - - -
Választás után - - -
Változás - - -
Szavazatok - - -
% - - -
Változás (%) - - -
-
Párt vezetője Mamen Peris Carlos Flores Héctor Illueca
Párt Cs VOX Podemos
Előző választás - - -
Választás után - - -
Változás - - -
Szavazatok - - -
% - - -
Változás (%) - - -
Elnök a választás előtt:

Ximo Puig

Elnök a választás után:

A 2023-as valenciai regionális választást 2023. május 28-án tartották meg, amelynek keretében megválasztották a spanyolországi Valencia autonóm közösség regionális parlamentjét. A választáson 45 mandátumot osztottak ki. A választás napján Spanyolország 11 másik autonóm közösségében is regionális választásokat tartottak, emellett helyhatósági, önkormányzati választásokat országszerte.

Választási rendszer[szerkesztés]

Valencia parlamentje a Corts Valencianes, az autonóm közösség egykamarás törvényhozói szerve. Az 1978-ban életbe léptetett Spanyol Alkotmány, a Valenciai Státuszegyezmény révén olyan jogokkal ruházza fel a a régiót, mint a helyi törvényhozás, regionális elnök megválasztása valamint a bizalmatlansági indítvány megszavazása.

Általános választójog érvényesül, azon spanyol állampolgárok szavazhatnak, akiknek Valencia régióban van bejelentett lakcíme és betöltötték 18. életévüket. A külföldön élőn valenciai lakcímmel rendelkező állampolgároknak előre kell regisztrálni a levélszavazásra. A 99 mandátumot D'Hondt-módszernek megfelelően zárt listás, arányos képviseleti rendszerben választják meg. A régiót három többmandátumos választókerületre osztották fel: Castellón, Valencia és Alicante tartományok területével megegyezően. Castellón 24 mandátumot, Valencia 40-et és Alicante 35 mandátumot ad a Corts-nek. A helyi választási törvény szerint választókerületenként minimum 20 mandátumot osztanak ki és további mandátumokat pedig a választókerület lakosságszámának függvényében. Viszont figyelembe veszik, hogy egy-egy választókerületnek ne legyen jelentősen nagyobb súlya, a másiknál.[1]

Háttér[szerkesztés]

2019-es választáson a Ximo Puig vezette balközép pártokból álló koalíció győzött, így a régió élén a Szocialista Munkáspárt, Podemos és a Kompromisszum Koalícióból álló kormány alakult. A 2021-es madridi választáson a Polgárok párt jelentősen vesztett szavazatokat, tőlük főleg a Néppártra és a VOX-ra szavaztak át, felmerült annak veszélye, hogy ez hatással lehet Valencia regionális kormányára is. A koalíció tovább gyengült, amikor 2022. júniusában Mónica Oltra Komprosszium koalíció elnöke, és a régió kormányfőhelyettese lemondott. Ex-barátját egy 14 éves lány ellen elkövetett nemi erőszakkal vádolták meg, a politikusnőt azzal vádolták, hogy ex-barátja védelmében mulasztást és hivatali visszaélést követett el kabinetje az ügyben.

Ettől eltekintve Puig-kormányát a közvélemény-kutatások jól értékelték a COVID-19 pandémia kezelése miatt emellett a régió gazdasági és kulturális életében is változások lettek. Újraindították a Benidormi dalfesztivált, Benidorm Fest néven, valamint kabinet együttműködési megállapodást a Volskwagen csoporttal, akik Saguntban akkumulátorgyárat építenek. A Ford csoporttal pedig hasonló megállapodást kötöttek, aminek keretében Almussafesben elektromos autógyárat építenek.[2][3][4]

Szlogenek[szerkesztés]

Párt/koalíció neve Eredeti szlogen Magyar fordítás Ref.
PSOE « Defiende lo que piensas » "Állj ki azért, amit gondolsz!" [5]
PP « Sonríe, ya viene el cambio! » "Mosolyogjon, a változás már úton van!" [6]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. 1987. évi 2. Law Ley 1/1987, de 31 de marzo, Electoral Valenciana  Boletín Oficial del Estado (Spanyol nyelven)
  2. Ximo Puig destaca la contribución del Benidorm Fest en la reactivación económica”, Alicante Plaza , 2022. január 30. (Hozzáférés: 2022. június 22.) (spanyol nyelvű) 
  3. Rodríguez, Elísabeth. „Ximo Puig dice que la planta de Volkswagen es un "impulso determinante" al modelo productivo de Valencia”, Europa Press, 2022. május 27. (Hozzáférés: 2022. június 22.) (spanyol nyelvű) 
  4. Rodríguez, Elísabeth. „Ximo Puig: "Hoy los valencianos han ganado"”, Las Provincias , 2022. június 22. (Hozzáférés: 2022. június 22.) (spanyol nyelvű) 
  5. Saldaña, Carlos. „Sánchez elige Valencia para la última gran foto del PSOE antes del 28-M y apunta a Sevilla para abrir la campaña”, El Independiente , 2022. január 9. (Hozzáférés: 2023. március 24.) (spanyol nyelvű) 
  6. JC, Ferriol Moya. „«Ya se van», la nueva campaña del PPCV con Sánchez, Oltra y Puig en el punto de mira”, Zamora News , 2022. január 28. (Hozzáférés: 2023. március 24.) (spanyol nyelvű)