2023-as kantábriai regionális választás

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Regionális választás Kantábriában

2023. május 28.

Összesen 35 mandátum

18 szükséges a többséghez

2019 következő
Párt vezetője Miguel Ángel Revilla María José Sáenz
de Buruaga
Pablo Zuloaga
Párt PCR PP PSOE
Előző választás - - -
Választás után - - -
Változás - - -
Szavazatok - - -
% - - -
Változás (%) - - -
-
Párt vezetője Félix Álvarez Leticia Díaz -
Párt Cs VOX -
Előző választás - - -
Választás után - - -
Változás - - -
Szavazatok - - -
% - - -
Változás (%) - - -
Elnök a választás előtt:

Miguel Ángel Revilla

Elnök a választás után:

A 2023-as kantábriai regionális választást 2023. május 28-án tartották meg, amelynek keretében megválasztották a spanyolországi Kantábria autonóm közösség regionális parlamentjét. A választáson 35 mandátumot osztottak ki. A választás napján Spanyolország 11 másik autonóm közösségében is regionális választásokat tartottak, emellett helyhatósági, önkormányzati választásokat országszerte.

Választási rendszer[szerkesztés]

Kantábria parlamentje, Kantábria autonóm közösségének az egykamarás törvényhozói szerve. Az 1978-ban életbe léptetett Spanyol Alkotmány, a Regionális Státuszegyezmény révén olyan jogokkal ruházza fel a a régiót, mint a helyi törvényhozás, regionális elnök megválasztása valamint a bizalmatlansági indítvány megszavazása.[1]

Általános választójog érvényesül, azon spanyol állampolgárok szavazhatnak akiknek Kantábirában van bejelentett lakcíme és betöltötték 18. életévüket. A külföldön élőn kantábriai lakcímmel rendelkező állampolgároknak előre kell regisztrálni a levélszavazásra. A 45 mandátumot D'Hondt-módszernek megfelelően zárt listás, arányos képviseleti rendszerben választják meg. A mandátumokat egyetlen választókerületre felosztva lehet megválasztani, amely a régió teljes területével egyezik meg.

Szlogenek[szerkesztés]

Párt/koalíció neve Eredeti szlogen Magyar fordítás Ref.
PSOE « Orgullosas de nuestra historia! » "Büszkék vagyunk a történelmünkre!!" [2]
PP « Preparados » "Készek." [3]
PCR « Sabemos gobernar! » "Tudunk kormányozni!" [4]
Cs « Liberales » "Liberálisok!" [5]
VOX « Empezando por lo que importa!» "Hozzálátunk ahhoz, amit fontos!" [6]

Választási kampány[szerkesztés]

Kantábriai Regionalista Párt[szerkesztés]

A párt a hivatalban levő elnököt Miguel Ángel Revillát indítja. A párt regionalista, balközép és fontosnak tartja Kantábria autonom státuszát. Kampányában Revilla kiemelte, hogy a szocialisták mellett a Néppárttal is készek kormánykoalíciót kötni a választások után. A VOX-szal azonban semmilyen körülmények között nem hajlandóak, mert álláspontja szerint a párt radikális illetve ellenzi az autonóm közösségek jelenlegi formáját, amelynek Kantábria az autonómiai jogosultságait köszönheti és amiért a regionalista pártja létrejött. Továbbá beszélt a Podemos pártól is, akikkel szintén nem kívánnak kormányozni győzelmük esetén. Revilla 1995-2011 között illetve 2015 óta a régiónak volt elnöke, illetve pártja a Néppárttal és Szocialistákkal volt koalícióban. Revilla azt is nyilvánította hogy nem készül még visszavonulni a politikától 80 éves kora ellenére sem.[7]

Spanyol Szocialista Munkáspárt[szerkesztés]

A szocialisták a régió alelnökét Pablo Zuloaga Martínezt indítja elnök-jelöltnek. Zuloaga kampányában arról beszélt, hogy Kantábriát igazságosabbá, egyenlőbbé teszik. Kormányzásuk elmúlt 4 évéről és annak eredményeiről beszélt: a tudományos törvény, a francoizmus bűneiről szóló történelmi emlékezet törvénye, az LMBTQ törvény. Sikerült a régióban növelni a foglalkoztatottságot, ami nagyobb lett az országos átlagnál. Külön szót emelt arról, hogy évek óta esedékes változásokat vittek véghez kormányon.[8]

Néppárt[szerkesztés]

A párt María José Sáenz de Buruagát indította jelöltként. Kampányában a politikusnő arról beszélt, hogy "szerződést" kötne a kantábriaiakkal amikben megoldandó ügyek listáját írták le. Kampányuk három pillére: a gazdaság, jó kormányzás és a jólét. Fontosnak tartják, hogy Kantábriát tegyék Észak-Spanyolország egyik legjelentősebb gazdasági központjává. Befektetéseket ösztönöznének a kutatás és fejlesztésbe, valamint a vidékfejlesztésre nagyobb hangsúlyt fektetnének és harcot hirdetnének a korrupcióval szemben.[9]

Polgárok[szerkesztés]

A párt a humorista Félix Álvarezt indította jelöltként.[10]

VOX[szerkesztés]

A párt Leticia Díaz ügyvédnőt indítja, aki korábban a Kantábriai Regionalista Párt és a Néppárt regionális szervezetének is tagja volt. Utóbbi tisztségéből a korrupciós ügyekkel kapcsolatos Gürtel-ügy miatt mondott le. Kampányában arról beszélt, hogy a fiatalok elmennek a régióból, mert nincs elég munkahely. Amire a párt több munkahelyet teremtene, hogy a fogyasztást növelje. Valamint kritizálta a hivatalban levő elnököt, s emellett kormányra kerülve felvenné a harcot az illegális bevándorlással, és az abortusz terén is változásokat vezetnének be.[11]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. 1981. évi 8. Organic Law Ley Orgánica 8/1981, de 30 de diciembre, de Estatuto de Autonomía para Cantabria  Boletín Oficial del Estado (Spanyol nyelven)
  2. -, -. „l PSOE presenta una candidatura al 28M renovada al 60%, nuevamente con Zuloaga y Cobo a la cabeza”, EuropaPress , 2022. január 9. (Hozzáférés: 2023. március 24.) (spanyol nyelvű) 
  3. -, -. „Quiénes son los candidatos a las elecciones autonómicas de Cantabria en 2023”, Zamora News , 2022. január 28. (Hozzáférés: 2023. március 24.) (spanyol nyelvű) 
  4. -, -. „Marcano: Revilla tiene la obligación de presentarse a las elecciones en 2023”, Zamora News , 2022. január 28. (Hozzáférés: 2023. március 24.) (spanyol nyelvű) 
  5. -, -. „Un "humorista", líder de Cs y candidato a la Presidencia de Cantabria”, El Diario Cantabria , 2022. január 28. (Hozzáférés: 2023. március 24.) (spanyol nyelvű) 
  6. Sellers, Gonzalo. „Leticia Díaz, del lábaro a combatir la autonomía”, El Diario Montanes , 2022. január 28. (Hozzáférés: 2023. március 24.) (spanyol nyelvű) 
  7. Revilla abre la puerta a gobernar con el PP en Cantabria tras el 28-M. (Hozzáférés: 2023. április 4.)
  8. Pablo Zuloaga (PSOE): “Estamos haciendo una Cantabria más igualitaria, más justa y de futuro”. (Hozzáférés: 2023. április 4.)
  9. El PP ultima su programa electoral, un “contrato” con los cántabros para hacer de las propuestas “hechos”. (Hozzáférés: 2023. április 4.)
  10. Félix Álvarez, uno de los dos únicos candidatos que repiten en Cs para el 28M. (Hozzáférés: 2023. április 4.)
  11. Letícia Díaz: «El pasado es el mismo que el presente: el amor a mi tierra». (Hozzáférés: 2023. április 4.)